Den 30–31 oktober arrangeras SETT SYD, Skandinaviens största mässa och konferens inom det moderna och innovativa lärande för tredje gången på Malmömässan.
Ett av årets fokusområden är ”Hjärnan i den moderna kontexten”.
Kunskaperna om hjärnan ökar hela tiden. Men hur går vi ifrån denna kunskap till undervisning? Vad händer i hjärnan när vi lär oss? Hur skapar vi förutsättningar för lärande och minimerar hindren?
Det är frågor som behandlas i konferensprogrammet där får vi höra den senaste forskningen inom neurovetenskapens spännande värld.
Här är några av SETT SYD:s föreläsares tankar om varför vi bör ha koll på hjärnan:
”Vi kan påverka elevernas inlärning”
Stina Söderqvist: Forskningschef, Pearson Assessment
Som lärare bör man ha koll på hjärnan – det är där all inlärning faktiskt sker. Genom kunskap om de otroliga möjligheter till utveckling som finns i alla våra hjärnor, kan vi direkt påverka hur elever lär sig och hur de agerar i klassrummet.
”Psykosocial ohälsa är större än någonsin”
Thord Nossborn: Konsult och grundare av begreppen Brain Lean® och Neurolärarskap®
Det som händer i lärarnas och elevernas hjärnor i skolan är inte bara viktigt, det är ”allt”! Idag är stress och risk för psykosocial ohälsa hos både elever och lärare förmodligen större än någonsin tidigare.
När hjärnan på detta sätt befinner sig i ”hotläge” är den bara fokuserad på överlevnad. Genom att förstå mer om vad som händer på kort och lång sikt i hjärnan i olika situationer och vilka faktorer som påverkar, kan skolan fungera betydligt bättre”.
”Man kan förklara varför”
Lena Winqvist & Annika Nilsson: Hajja – pedagogik & kommunikationMed kunskap om hjärnan kan man effektivisera sin undervisning utifrån exempelvis minne, mindset, motivation och stress och man kan som pedagog förklara för eleverna varför det är naturligt att det är svårt när man lär sig något nytt och varför man måste träna för att utvecklas.
SETT SYD arrangeras av Meet In Grid och Easyfairs i samarbete med Lärarförbundet.