Sedan 2012 har SETT varit en mötesplats för pedagoger, skolledare, verksamhetschefer och andra i den pedagogiska världen som besitter ett lite större intresse för teknik, digitalisering och innovativt lärande än de flesta i skolbranschen kanske gör.
Vid årets SETT träffade IT-pedagogen eventets projektledare Pernilla Hörnfeldt för att prata om SETT och en av frågorna vi ställde var hur att på bästa sätt motivera den inte fullt så teknikintresserade läraren att besöka SETT nästa år.
”Givetvis för att förkovra sig och få del vad tekniken kan göra för att förbättra och förenkla undervisningen”, svarar Pernilla. ”De kan komma hit och oavsett hur stort teknikintresset är så får man som besökare ta del i vårt breda utbud kring de senaste trenderna i skola och samhälle och därmed förhoppningsvis stå bättre förberedda på att rusta morgondagens samhällsmedborgare”.
Redan innan SETT 2024 tog vi kontakt med Pernilla Hörnfeldt för att höra oss för om vilka förväntningar hon hade inför årets SETT. Då sade hon att ”SETT 2024 erbjuder en unik mötesplats för alla som är engagerade i utbildningssektorn. Vi ser fram emot att se våra besökare ta del av innovativa lösningar, forskningsbaserade metoder samt både lyssna till och delta i diskussioner kring framtidens lärande”.
”Det märks att det här är en målgrupp som längtar efter att få träffas personligen”, säger Pernilla när vi frågar hur det känns så här på eventets sista dag. Ett uttalande som stärks av att SETT har vuxit rejält sedan första gången eventet hölls 2012 (under covid rådde givetvis stiltje). Hon menar att det är roligt och inspirerande att ta emot både nya och tidigare besökare.
Antalet besökare har som sagt eskalerat ordentligt sedan 2012 men i år tycks man kunna se en liten dipp. Det menar i alla fall Jonas Magnusson på Foxway (tidigare Lin education) som ställer ut på årets mässa.
”Antalet besökare i år är färre än i fjol men för vår del gör det inte så mycket då känslan är att ”rätt” besökare är här, såsom beslutsfattare och folk på förvaltningsnivå. Det är dem vi vänder oss till i första hand”.
Han får medhåll av Therese Gripenstam på Logitech – som ställer ut för tredje året – som även hon ser ett något minskat antal besökare men att de som är här känns som mer intresserade besökare. Att besökarantalet ska ha minskat kan dock inte Pernilla Hörnfeldt bekräfta då sammanräkningen givetvis görs först när SETT-dagarna är över.
Det blir lite prat med folk på mässan om SETT kontra BETT. En mässdeltagare menar att det finns likheter – som naturligtvis alla kan se – i att liknande idéer presenteras och mässupplägget med utställningar, seminarier, föreläsningar etc. är likartade. Det svenska resandet till BETT i London har dock avtagit en del. Mycket, enligt samma deltagare, på grund av att kommuner och skolor lever med sparkrav och att det blir dyrt att medveka överallt.
SETT är, med det sagt, ett bra alternativ – inte minst för de nordiska länderna – när man i år med nyheten Nordic track fokuserar på gemensamma utmaningar och möjligheter som de länderna i Norden står inför.
Jonas Magnusson på Foxway ser att det finns ett ökat deltagande från våra nordiska grannländer men också att utomnordiska företag med intressen för den marknad som finns i Norden kommer hit i ökad utsträckning. Foxway besöker dock även BETT varje år men i en numer nedbantad variant om man jämför med hur företaget för några år sedan flög över ett par flygplanslaster med svenskar till London.
Pernilla Hörnfeldt vill helst inte jämföra SETT med BETT då fokuset på SETT ligger på frågor som rör det svenska och nordiska skolsystemen. Hon kommer ändå att besöka London i januari 2025. Den brittiska mässan handlar, menar hon och många med henne, om en hel del kringarrangemang där värdet kanske mer ligger i att väldigt mycket skolfolk från stora delar av världen är samlade i London under några dagar januari och det i sig skapar event utanför själva BETT.
”Det är inte vårt syfte här”, avslutar Pernilla Hörnfeldt. ”Vårt huvudsyfte är istället att ha kunskapsutbudet på plats inne på SETT-mässan”.
Tre hektiska dagar i Kista är nu avslutade och därmed är det ett år till nästa gång.
Mattias Lundqvist