Hem NYHETER Affärsidén som möjliggör att designa i samklang med sin omgivning

Affärsidén som möjliggör att designa i samklang med sin omgivning

Publicerat av: Redaktionen

Tidigare i veckan hölls Venture Cups Topp20-release där affärsidén TOPO tilldelades Innovatum Startups pris: Space Prize – för deras verklighetstrogna drönar-baserade modeller av landskap.

Idag finns en barriär mellan designprocessen och de intrikata landskap som arkitektoniska projekt baseras på.

Affärsidén som möjliggör att designa i samklang med sin omgivning

Amanda Eliasson & Clara Havström

Verklighetstrogna modeller av landskap i hög upplösning saknas generellt i nuläget. Oprecisa modeller som inte speglar verkligheten skapar tidsineffektivitet samt kommunikationssvårigheter under arbetet och kan ha kostsamma effekter längre fram i projekten.

TOPO gör verklighetstrogna modeller av landskap. De tillgodoser arkitekturpraktiken med nödvändig information om naturen, med drönar-baserad photogrammetry som verktyg.

Tekniken möjliggör för att designa mer i samklang med sin omgivning, och anpassa byggnaden efter topografin istället för tvärtom.

Idén uppkom under tiden Amanda testade att kombinera olika tekniker som hon hade lärt sig under masterprogrammet på Arkitekturskolan, Chalmers, och tillsammans med Clara såg de båda potentialen i detta då den här typen av landskapsmodeller i allmänhet fattas på marknaden.

De har även under sin studietid upplevt att framställandet av landskapsmodeller är en tidskrävande process, men som kan ge mycket till kvalitén av ett projekt. Projektet har utvecklats under studion Matter Space Structure där Amanda utforskat drönar-baserad photogrammetry som verktyg för att ta fram landskapsmodeller, samt studion Material and Detail som arbetat med tekniken photogrammetry i kombination med 3D-printing.

– Vi tror att vi kan sticka ut genom vår inriktning mot arkitektur och landskapsarkitektur, eftersom drönar-baserade modeller är ett nytt inslag i arkitektursektorn, säger Amanda Eliasson på TOPO.

Detta är deras första affärsprojekt men de har stora drömmar och inspireras av det norska renderings-företaget Mir, som gör bilder av orealiserad arkitektur. De ser upp till hur de avspeglar verkligheten, och skapar värde för arkitekter runt om i världen. I framtiden hoppas TOPO kunna leverera detaljerad information om landskap, till nytta för projekt som utförs av arkitekter, landskapsarkitekter och beställare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>