Hem PÅ GÅNG Digital utflykt i verkligheten

Digital utflykt i verkligheten

Publicerat av: Redaktionen

Anelja AdekovaEleverna på Thorildsplans gymnasium tar Stockholmskällan och sina nya datorer till hjälp när de undersöker Stockholms stadsdelar – och Roms.

Sedan tio år tillbaka ägnar andraårseleverna på Thorildsplans gymnasiums samhällsprogram, stora delar av sin vårtermin åt projektet Stad i Europa . I grupper om fyra undersöker och tar eleverna fram uppgifter om en av Stockholms stadsdelar för att i projektets slutfas, göra motsvarande studie av en jämförbar stadsdel i Rom.

I sitt arbete använder sig skolan av Stockholmskällans material.

– Stockholmskällans samlingar av kartor, texter, bilder, filmer och annan fakta är mycket användbara för oss, berättar Antonio Serra, lärare i geografi, historia och religionskunskap.

Eleverna besökte Gröndal och Rom

I år har en av grupperna studerat Gröndal. Vid tre tillfällen har eleverna besökt stadsdelen och jämfört sitt insamlade historiska material med dagens verklighet

– Att alla elever sedan en tid har en egen bärbar dator har inneburit en stor logistisk vinst för oss, säger Antonio Serra.

Efter projektredovisningen i mars var det dags för höjdpunkten – resan till Rom. Där fick Gröndalsgruppen studera Garbatella, en romersk arbetarstadsdel från 1920-talet. En av deltagarna var Sara Arach.

– Jag tycker om att arbeta i projektet. Det är skönt och kul att komma ut och röra på sig utanför klassrummet. Och det är klart att Rom-resan motiverar oss. Den gör projektet ännu roligare, säger hon.

Helene Lumholdt

Läs hela artikeln i LÄRA Stockholm nr 3 2014.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>