Hem NYHETER Utbildningen håller måttet och studenterna presterar bra

Utbildningen håller måttet och studenterna presterar bra

Publicerat av: Redaktionen

Trots vårens snabba omställning till nätundervisning, anser de flesta studenter och medarbetare att det fungerar bra att studera och arbeta.

Många studenter tycker också att utbildningen håller lika hög kvalitet som tidigare, och de presterar också lika bra som tidigare år.

Det visar sammanställningen av en kartläggning med ett urval studenter och medarbetare vid Umeå universitet. Resultaten visar också att arbetsbördan ökat för många medarbetare.

Utbildningen håller måttet och studenterna presterar bra

En av Umeå universitets studenter – Matilda Eriksson – som pluggade på distans under våren.

Den 18 mars stängdes campus för studenter på grund av covid-19-pandemin, och Umeå universitet tvingades till nätbaserad undervisning.

För att ta reda på hur omställningen fungerade och hur situationen upplevs, skickades en enkät ut till 2 348 studenter och 684 medarbetare vid tio olika institutioner och enheter på universitetet i slutet av maj. 30 procent av studenterna och 70 procent av medarbetarna svarade.

Dessutom intervjuades vissa stödfunktioner vid universitetet, och uppgifter om studenters prestationsgrad och medarbetares sjukfrånvaro hämtades in.

Föga förvånande visar uppföljningen att arbets- och studiesituationen förändrades för de flesta. Tydligt är också att upplevelserna varierar mycket mellan olika personer. I stort tycker dock 88 procent av medarbetarna och 78 procent av studenterna att det går mycket eller ganska bra att arbeta och studera under de nya förutsättningarna. Många – omkring 60 procent av studenterna – anser också att studierna kan utföras med bibehållen kvalitet. Det finns inte heller några tecken på att studenterna har svårare att klara studierna – prestationsgraden är ungefär lika hög som förra året.

– Hela universitetet tvingades till en otroligt snabb och omfattande omställning i våras, något som borde ha påverkat undervisningens kvalitet överlag, åtminstone till en början. Skönt ändå att höra att de flesta studenter tycker att det fungerar bra och är nöjda med utbildningen, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

– Och jag är faktiskt glatt förvånad över att de klarar att prestera i lika hög grad som tidigare, eftersom prestationsgraden på nätutbildningar generellt brukar vara lägre. Både lärare och studenter har varit väldigt angelägna om att få studier och undervisning att fungera. Och som jag framhållit tidigare har vi väldigt kompetenta lärare, och de har verkligen gjort ett extremt bra jobb i en exceptionell situation.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>