Arvika kommun inför gratis mensskydd i skolorna
Hem KOMMUNER Arvika kommun inför nu gratis mensskydd i skolorna

Arvika kommun inför nu gratis mensskydd i skolorna

Publicerat av: Redaktionen

Nu får eleverna i Arvikas skolor tillgång till gratis mensskydd. 20 röda automater placeras på de olika skolorna.

För drygt ett år sedan beslutade ett enigt kommunfullmäktige att utreda möjligheten att införa gratis mensskydd i Arvikas skolor.

Elever i olika årskurser har intervjuats och man har också pratat med skolsköterskor, personal och rektorer. Nu är 20 röda skåp inköpta och hälften av dem är utplacerade på Solbergagymnasiet, Minnebergs högstadieskola samt några av mellanstadieskolorna. Övriga skåp levereras inom några veckor.

Ökar jämlikhet och jämställdhet

Anneli Karlsson är jämställdhets- och folkhälsosamordnare i Arvika kommun.

Arvika kommun inför gratis mensskydd i skolorna– Det här känns jättebra. Det gynnar både ökad jämlikhet och jämställdhet bland barn och unga i skolåldern. Att erbjuda tillgång till fria mensskydd bidrar till de flesta av folkhälsopolitikens åtta målområden, till exempel ”Det tidiga livets villkor”, ”Levnadsvanor” och ”Kontroll, inflytande, och delaktighet”. Det bidrar även till artikel 28 i Barnkonventionen där det står att barn ha rätt till en likvärdig grundläggande utbildning oavsett kön, ursprung eller klassbakgrund, säger hon.

Skåpen är försedda med tidlås för att minska risken för att skydden plockas ut och slängs.

Rent praktiskt är det Arvika Fastighets AB som kommer att sätta upp skåpen och ansvara för att de fylls på.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>