Atea ensam researrangör till  London och Bett i januari
Hem NYHETER Atea ensam researrangör till London och Bett i januari

Atea ensam researrangör till London och Bett i januari

Publicerat av: Redaktionen

Bett i London slår upp dörrarna igen efter att pandemin stängt ner såväl Bett-show som stora delar av världen i över ett års tid.

De svenska researrangörerna som genom åren gjort det till en tradition att erbjuda konferensresor till London för skolpersonal tycks däremot ha stängt den verksamheten, med ett undantag.

Atea åker i år igen och IT-pedagogen har pratat med Örjan Johansson – Nationell affärsenhetschef skola på Atea – om hur tankarna är inför resan i januari och om hur man påverkas av att nu vara ensam på den svenska marknaden för konferensresor till London och Bett.

”Vi påverkas nog egentligen inte alls av det”, säger Örjan och fortsätter. ”Vi hade redan förut ett annorlunda upplägg än de andra arrangörerna. Vi vände oss då, och vänder oss nu, mer mot skolans beslutsfattare och inte i första hand mot lärare. Vi vill skapa nätverksmöjligheter för de som arbetar på en mer beslutsfattande nivå”.

När vi undrar ifall det inte blivit ett ökat tryck på Atea nu när de står ensamma med resa till London säger Örjan Johansson att det inte är något han har märkt av.

”Givetvis är även IT-pedagoger och annan skolpersonal välkomna. Det finna några sådana anmälningar i år men grundtanken är en konferens för ledningspersoner men något ökat tryck på grund av att andra inte reser kan jag inte säga att vi har märkt”.

Det är sannolikt att andra arrangörer valt bort Bett med anledningen att mässan inte längre känns så exklusiv. Det finns liknande events i Sverige och man behöver inte ge sig utomlands för att nätverka och prata IT och skola. Örjan Johansson menar ändå att det finns en vinning i att resa iväg. När man ses hemma blir det lätt så att konferensdeltagarna skyndar hem efter dagens slut medan de när de är i London hänger ihop, pratar, utbyter erfarenheter etc. efter själva konferensen.

Atea ensam researrangör till London och Bett i januari

Örjan Johansson – Nationell affärsenhetschef skola på Atea

Dessutom samlas många beslutsfattare och nyckelpersoner i skol- och skol-IT-branschen i London just den här veckan. Det är därför lättare att träffa fler människor under en koncentrerad tid. Att hitta samma kontaktnät utan att resa till London i januari skulle ta betydligt mer tid om det ens skulle vara möjligt, enligt Örjan Johansson.

Vad erbjuder då Atea sina konferensdeltagare under tre Londondagar i januari? På Ateas hemsida kan vi läsa att chansen ges att besöka Apple, Microsoft och Google och höra dem berätta om sin utveckling och hur de ser på förändringen som sker i skolan och i det livslånga lärandet. Under resan får deltagarna en unik chans att nätverka med kollegor från Sverige samtidigt som de kan diskutera med och påverka de ledande it-företagen.

Örjan Johansson säger att det där med påverka stämmer och att möten i London är intressanta även för de stora företagen man besöker då de gärna nätverkar och lyssnar på de svenska gästerna eftersom Sverige ligger långt fram vad gäller IT och skola.

Vi frågar ifall resan innehåller något besök på Bett-show.

”Vi gör inget arrangerat besök på mässan men våra deltagare ges möjligheten att åka ut till Excel och Bett. Vår tanke är att den målgrupp vi vänder oss mot har större utbyte av att tala med andra skolledare och IT-utvecklare på storföretagen än att titta på produkter på själva mässan”.

I år reser Atea med tanken att det är mer givande att träffa människor från andra huvudmän än den egna. Förut har det kunnat vara 20 personer från samma huvudman. Den här gången vill man ha deltagarna mer utspridda på fler huvudmän och tänker sig max fyra deltagare från samma huvudman.

”Den optimala kombinationen”, menar Örjan Johansson. ”Är en verksamhetschef, en skolchef, en rektor och en IT-chef från samma kommun eller samma privata huvudman”.

De som reser med Atea till London kommer att få träffa Dr Anne Bamford, som är en australiensisk professor – bosatt i London – och tillika chef för International Research Agency och för Education Commission. Anne arbetar också för Unesco och har hjälp regeringar runt om i världen med att göra utvärderingar och konsekvensanalyser. Anne kommer att hålla workshops med Ateas deltagare.

”Dessutom kommer Ateas egna inspiratörer att prata för och bedriva workshops med våra deltagare”, säger Örjan Johansson som svarar såhär på vår fråga om Atea, Bett och framtiden:

”Jag tror att det blir en resa även 2023. Resan nu i januari resa handlar lite om att komma igång igen och få förnyat självförtroende efter pandemin. Hur det blir nu i kommer att avgöra hur stor upplägget kan tänkas bli 2023. Det kan bli liknande och det kan bli ett större arrangemang. Vi får helt enkelt se”.

Nå, närmast ser vi fram emot att få träffa Örjan Johansson och Atea i London för att få höra om läget i London i januari.

Av Mattias Lundqvist 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>