Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Viktigt att tala om högskolan redan i grundskolan

Viktigt att tala om högskolan redan i grundskolan

Publicerat av: Redaktionen

Hur gör vi skolbarn i årskurs 3 6 nyfikna på högskolan?

Universitets- och hög­skolerådet (UHR) har tagit fram utbildningspake­tet ”Väl­kommen till högskolan!”.

Viktigt att tala om högskolan redan i grundskolan”Väl­kommen till högskolan!” är en film med övningar som ger pedagogiskt stöd när högskolepersonal besöker grundskolan eller när skolklasser gör studiebesök på universitet och högskolor.

BotkyrkaUHR:s rapport ” Kan excellens uppstå i homogena studentgrupper ” visar att hög­skolan gör mycket för att få fler med olika bakgrund att känna sig välkomna i den akademiska världen. Men den kan inte nå alla barn i den tidiga skolåldern, när barnen funderar på vad som förväntas av dem och vad de kan bli.

– Breddad rekrytering kräver att grund- och högskolan arbetar tillsammans, säger Peter Barck-Holst, utredare och projektledare på UHR. Om studie- och yrkesvägledning kommer in först i gymnasiet kan det vara för sent. Alla barn måste tidigt få veta hur högskolan fungerar och vad den kan erbjuda just dem.

Elever får sällan information om högskolan i grundskolan, elever från studieovana hem får det i ännu lägre utsträckning, visar UHR:s rapport ” Utbildning går i arv ” från 2017.

Grundskolan ska se till att kön och bakgrund inte spelar en avgörande roll när elever gör sina framtidsval. För att stötta detta arbete har UHR tagit fram utbildnings­materialet ”Välkommen till högskolan!” i samverkan med Frida Wikstrand, forskare i pedagogik vid Malmö universitet och Jorjet Barelias, förstelärare på Hammersta­skolan i Botkyrka kommun. Materialet finns att hämta kostnadsfritt på www.uhr.se .

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>