Fler sökande än någonsin – ändå platser kvar på yrkeshögskolans program
Hem REPORTAGE Fler sökande än någonsin – ändå platser kvar på yrkeshögskolans program med start i höst

Fler sökande än någonsin – ändå platser kvar på yrkeshögskolans program med start i höst

Publicerat av: Redaktionen

Trots att antalet behöriga sökande till yrkeshögskolan är högre än någonsin finns det platser kvar på uppåt 300 yrkeshögskoleprogram med start i höst.

Elnätsdesigner, elektronikingenjör, stödpedagog och webbutvecklare är några av de utbildningar som fortfarande tar emot ansökningar.

Yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt under de senaste åren och antalet utbildningsplatser har fördubblats sedan 2014. Samtidigt har intresset för utbildningsformen ökat och konkurrensen om platserna är på de populäraste utbildningarna fortsatt hård. Men det är ändå möjligt att komma in på en YH-utbildning i höst. Det finns fortfarande platser kvar på hundratals av yrkeshögskolans program.

Flest platser inom teknik och data/IT

Av de uppåt 300 program som fortfarande går att söka är 75 inom utbildningsområdet Teknik och tillverkning och 58 inom Data/IT.

Fler sökande än någonsin – ändå platser kvar på yrkeshögskolans program

Foto: Emilia Jiménez Bergmark (Bredda bilden)

– En av de trender som påverkar arbetsmarknaden kraftigast just nu är digitaliseringen. Det märks inte minst när det kommer till det växande behovet av digital kompetens. Yrkeshögskolan står för en viktig och växande del av den kompetens Sverige behöver och den som väljer att läsa en YH-utbildning har därför mycket goda möjligheter att få jobb efter examen, säger analytikern Jessica Sjönell på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Samtliga program inom yrkeshögskolan bygger på arbetsmarknadens behov. Det är en viktig anledning till att 89 procent av de studerande får jobb inom ett år efter examen.

– Nästan alla svenska företag efterfrågar produkter och tjänster som är direkt beroende av digital kompetens och behovet är därför mycket starkt, säger Jessica Sjönell.

Flexibla distansutbildningar

Redan före pandemin var utbudet av distansutbildningar inom yrkeshögskolan stort. Intresset för flexibla utbildningar med distansupplägg fortsätter att öka och i höst startar 350 utbildningar på distans. I dagsläget finns det platser kvar på 90 av distansutbildningarna, t.ex. IT-projektledare, produktionstekniker och specialistundersköterska.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>