Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Nackademin går mot strömmen med fullsatta klasser inom IT

Nackademin går mot strömmen med fullsatta klasser inom IT

Publicerat av: Redaktionen

IT-branschen växer så det knakar.

Allt fler olika yrkesroller ser dagens ljus och mer kompetens efterfrågas.

Nackademin går mot strömmen med fullsatta klasser inom IT

Madleen Thyrén, utbildningschef på Nackademin

Som en lösning på behovet har Myndigheten för Yrkeshögskolan beviljat anordnare fler utbildningar inom IT de senaste åren.

Den snabba tillväxten kommer dock med utmaningar i form av fler tomma platser. Hela 20% av alla platser inom IT/data stod tomma runt om i landet vid läsårets start.

Yrkeshögskolan Nackademin har däremot lyckats fylla alla utbildningsplatser inom IT med hjälp av en rad åtgärder.

Digitaliseringen genererar snabbt nya kompetensbehov inom IT-branschen och 2024 beräknas det saknas 70 000 medarbetare. Yrkeshögskolan har ett kompetensförsörjningsuppdrag vars roll är att tillgodose arbetsmarknaden med efterfrågad arbetskraft. Därför har fler utbildningsplatser inom IT beviljats det senaste året.

I juli tilldelades Nackademin 64 extra platser till höstens IT-utbildningar som snabbt fylldes upp innan terminstarten. Anledningen till att andelen tomma platser har minskat drastiskt uppges vara flera åtgärder som genomförts de senaste åren.

– Vi har arbetat för att fylla vakanserna på våra IT-utbildningar med hjälp av en rad olika insatser. Dels har vi blivit bättre på att informera om och förtydliga yrkesrollerna. Men framförallt har vi valt att ansöka om utbildningar med mycket goda praktik- och arbetsmöjligheter. Att öka jämställdheten på utbildningarna har också varit en prioriterad fråga och vi ser att kvinnliga sökande utgör en större del av totalen, säger Madleen Thyrén, utbildningschef på Nackademin.

Nackademin går mot strömmen med fullsatta klasser inom IT 3Stora satsningar har också gjorts på förberedande preparandkurser inom programmering. Preparandkurserna riktar sig till de som saknar betyg och tidigare kunskap i något av de särskilda antagningskraven. Det innebär att de som inte har rätt förkunskapskrav med sig från gymnasiet har möjlighet att bli behöriga till IT-utbildningarna.

– Vi hjälper de som inte har en IT-bakgrund att komma in i branschen. Dessutom ser vi att de studenter som går preparandkurser klarar sig lika bra som de med annan bakgrund eller tidigare erfarenheter från branschen, säger Madleen Thyrén.

Nackademin kommer årligen att examinera ca 400 studenter inom IT-området.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>