​Byggstart för framtidens skola vid Tolvåkersområdet
Hem NYHETER ​Byggstart för framtidens skola vid Tolvåkersområdet

​Byggstart för framtidens skola vid Tolvåkersområdet

Publicerat av: Redaktionen

Nu är bygget av en ny skola i gång som en del av den kraftfulla förnyelsen av Tolvåkersområdet som kommer att ge Löddeköpinge ett modernt och hållbart centrum för utbildning, kultur och föreningsliv.

Eleverna Chloe Centeno, årskurs 4, och Hannes Weber Wendelsson, årskurs 8, tog det första spadtaget för den framtida skolbyggnaden.

Efter omfattande förberedelser har utvecklingen av Tolvåkersområdet i Löddeköpinge nu gått in i nästa fas. Den 1 juni togs det första symboliska spadtag av framtidens skolbyggnad som ska ersätta Tolvåkerskolan och mellanstadiedelen av Söderparkskolan. Skolan blir på två våningar och tillsammans med idrottshallarna cirka 12 500 kvadratmeter, med plats för cirka 930 elever inklusive Söderparksskolans befintliga byggnad som ska bevaras. Den nya skolbyggnaden och två idrottshallar väntas stå klart till våren 2024.

– Vi bygger en skola för alla, inte bara vår skolverksamhet. Vi ska ha smarta lokaler som kan nyttjas av många och under hela året. Vi bedriver skola dagtid 178 dagar om året. Att göra våra lokaler tillgänglig för föreningar och andra aktörer utanför skoltid är ett smart sätt att bygga och nyttja kommunens lokaler. Det känns fantastiskt att vi nu står här och bygget är i gång, säger Camilla Mårtensen, ordförande i utbildningsnämnden.

En modern mötesplats tar form

– Vi bygger med höga miljökrav, klimatsmart och hållbart. Skolan kommer att värmas upp med en geoanläggning och solceller kommer placeras på idrottshallens tak som bidrar till nyttjande av förnybara energikällor. Stor fokus ligger på att miljön ska vara så bra som möjligt så mycket arbete har lagts ned för en bra ljudmiljö, solskydd och ventilation som ska gynna alla som vistas i lokalerna, säger Anders Olsson, projektledare.

– Det här projektet är en viktig framtidssatsning för invånarna i Löddeköpinge och vi är stolta över att få bidra med våra kunskaper. Skolan kommer att bli en mötesplats för såväl elever och personal som för föreningslivet, och kommer att bidra till människors hälsa och meningsfulla fritidsaktiviteter. Kort sagt är det här ett fint exempel på vårt närproducerade samhällsbygge, säger Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab som är upphandlad byggherre. 

Förnyelsen av Tolvåkersområdet

Läs mer om alla delar i förnyelsens av Tolvåkersområdet som pågår i flera år. När allt är färdigt kommer Tolvåkersområdet vara en central plats för Löddeköpinges barn, unga och föreningar – med förskola, skolor, fritidsgård, kulturskola, aktivitetspark och idrottshallar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>