Automatiskt utkast
Hem UTBILDNING Dags för terminsstart för tusentals studenter

Dags för terminsstart för tusentals studenter

Publicerat av: Redaktionen

Idag fylldes högskolan med massvis av nya och förväntansfulla studenter när höstterminens studier kom igång.

Fortfarande pågår reservantagning men i slutet på förra veckan hade rekordmånga, cirka 8 000, registrerat sig inför kurs- eller utbildningsstart.

Antalet antagna studenter på Högskolan Väst har ökat med hela 50 procent jämfört med föregående år. Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) ökade antalet antagna i landet med knappt 4 procent, i jämförelse med förra året. För Högskolan Väst ligger ökningen alltså på hela 50 procent, vilket motsvarar den näst högsta ökningen i hela landet.

En fjärdedel av den nationella ökningen
Högskolan Västs ökning i antal antagna studenter i jämförelse med 2022, en ökning på närmre 2 500 individer, står för nästan en fjärdedel av den totala nationella ökningen av antal antagna individer, som ligger på runt 11 000 (siffror från 12 juli från UHR och dessa kan ha förändrats något).

Det är i antalet antagna till högskolans fristående kurser och till program på avancerad nivå som den relativa ökningen är som allra störst. Högskolan har haft som ambition att öka antalet platser på fristående kurser och program på avancerad nivå bland annat för att svara mot behovet av ökad kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

Automatiskt utkast

Två av studentkårens alla medarbetare som fanns på plats för att välkomna de nya studenterna.

Överintag på fler utbildningar
Den stora ökningen av antalet antagna studenter i år, beror på flera faktorer. Däribland ett större överintag, främst på utbildningar som ges i decentraliserad form. Det finns en större rörlighet bland de studenter som läser en decentraliserad utbildning och genom att anta fler från start, kan andelen sena reservantagningar minska. Det finns också större möjlighet att anta fler studenter till distansutbildningarna, eftersom formatet inte beroende av lokaler på campus.

HVälkommen pågår
Så idag var det äntligen dags att ta emot alla studenter. Det är ett digert program som tagits fram inför terminsstarten under parollen ”HVälkommen”:

– Trollerishow, DigiPodden, musikquiz, Kreativa boxen, musikunderhållning. Smygstart och Inslussning. HVälkommen blir veckor att minnas för våra nya studenter, säger Rebecka Haak, eventkoordinator som är en av de som arbetar med terminsstarten och hur högskolan ska välkomna alla nya studenter.

Hon fortsätter:

– Det är mycket nytt och många är nervösa för om hen kommer hitta sitt sammanhang. Vi vill bidra till en härlig stämning när våra nya studenter kommer – genom att skapa sociala aktiviteter som främjar till nya möten, upplevelser, skratt och får studenterna att lära känna både campus och nya vänner lite snabbare,

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>