Hem NYHETER Ny rapport: Yrkesrollerna som krävs för den digitala omställningen

Ny rapport: Yrkesrollerna som krävs för den digitala omställningen

Publicerat av: Redaktionen

UX-designer, sökmotormarknadsförare och utvecklare inom Frontend, Java och Internet of Things är efterfrågade yrkesroller 2018.

Den digitala transformationen innebär att klassiska yrkesroller inom IT nu eftersöks inom flera branscher, visar Arbetsmarknadsrapporten 2018.

-Digitaliseringen genererar snabbt nya kompetensbehov. Yrkeshögskolans absoluta styrka är att den snabba omsättningen från identifierade behov till pricksäkra utbildningslösningar och det är därför som Yh svarar mot många av de utmaningar och behov som finns inom matchning och kompetensförsörjning i Sverige idag, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

Ny rapport: Yrkesrollerna som krävs för den digitala omställningen

I Sverige saknas det idag utbildningar som matchar de behov som krävs för att den digitala omställningen ska kunna ske på bred front. Arbetsmarknadsrapporten 2018 visar att yrkesroller som tidigare klassificerats som IT-yrken, nu eftersöks av t. ex. kommunikationsbranschen.

-Som yrkeshögskoleanordnare så kan vi, i dialog med arbetsgivare i vårt nätverk, se tydliga tendenser gällande vilka yrkesroller som arbetsmarknaden efterfrågar framöver.

UX-designer och Sökmotormarknadsförare är två tydliga exempel där digitaIiseringen innebär att kommunikationsbranschen nu har ett större anställningsbehov av mer IT-inriktad kompetens, kommenterar Martina Lindgren.

Arbetsmarknadsrapporten 2018 baseras på det anbudsarbete som Nackademin genomfört under 2016 och 2017, för att undersöka arbetsmarknadens behov av nya kompetenser. Datan och analysen består av intervjuer med arbetsgivare, enkätdata, statistik från sökningar i olika plattformar för jobbannonsering samt kvantitativ data om det kommande anställningsbehovet från vårt stora nätverk av arbetsgivare.

Faktaruta:

Tre yrkesroller med stor efterfrågan- Javautvecklare: Arbetsgivare som till exempel King, Eniro och iZettle uppger att de vill anställa i snitt 5-7 nyexaminerade javautvecklare på 3-5 års sikt.

– Internet of Things-utvecklare: Arbetsgivare som till exempel ATEA, Sopra Steria och Arrow uppger att de vill anställa i snitt 5-7 nyexaminerade IoT-utvecklare på 3-5 års sikt.

– UX-designer: Arbetsgivare som till exempel Antrop, Softronic och Insurello uppger att de vill anställa i snitt 3-5 nyexaminerade UX-designers på 3-5 års sikt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>