Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ny arena för bildning!

Ny arena för bildning!

Publicerat av: Redaktionen

Folkuniversitetet och Berättarministeriet har inlett ett nytt samarbete för att lyfta frågor kring folkbildning, skola och samhälle.

Genom att erbjuda gratis föreläsningar och samtal i Husby vill de främja integration och bildning på bred front.

Sverker Sörlin, Stina Wirsén och Jussi Karlgren är några av höstens föreläsare.

Ny arena för bildning!

Folkuniversitetets rektor Gunnar Danielsson och Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare på Berättarministeriet, vill skapa nya mötesplatser för folkbildning.

– Vi delar tron på vikten av folkbildning med Folkuniversitetet och det här är ett sätt att hitta nya format och arenor för bildning, säger Dilsa Demirbag-Sten, Berättarministeriets generalsekreterare.

Höstens föreläsningar har rubrikerna: ”Bildning 2020 – varför behövs den”, ”Boken som Barriär” och ”Migrän – vår vanligaste folksjukdom”. Alla föreläsningar är kostnadsfria och hålls i Berättarministeriets utbildningscenter i Husby.

– Jag ser fram emot att se hur våra respektive organisationers styrkor kan förenas och skapa något nytt och intressant. Vi utforskar med nyfikenhet olika vägar att tillsammans folkbilda och skapa nya mötesplatser, säger Gunnar Danielsson, rektor Folkuniversitetet region Öst.

Den första föreläsningen har utgångspunkt i idéhistorikern Sverker Sörlins bok “Till bildningens försvar. Den svåra konsten att veta tillsammans”, som argumenterar för ett uppdaterat bildningsbegrepp i ljuset av en nedslående samhällsutveckling. Efter föreläsningen följer ett fördjupande samtal med Berättarministeriets generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten.

Nästa föreläsning har rubriken ”Boken som barriär”. Den gästas av Jussi Karlgren, forskare på Spotify och adjungerad professor i språkteknologi vid KTH, samt Stina Wirsén, författare och illustratör. De kommer att föra ett samtal om läsningens nedgång hos en ung, digital generation. Frågan är: Hur kan vi bevara boken i det moderna samhället? Under föreläsningen vänder vi också på frågan och undrar: Behöver vi böcker för att läsa?

I mitten av november kommer Maria Lantz, specialist i neurologi, för att prata om vår vanligaste folksjukdom – migrän. En sjukdom som har en stor påverkan på många människors livskvalitet. Med rätt diagnostik och behandling kan man dock ofta göra mycket för att lindra besvären.

Höstens föreläsningar

13 oktober kl. 17.30 – 19.30
“Bildning 2020 – varför behövs den?”
Sverker Sörlin, idéhistoriker och författare samt professor i miljöhistoria vid KTH

Läs mer här

3 november kl. 17.30 – 19.30
”Boken som barriär”
Jussi Karlgren, forskare på Spotify och adjungerad professor i språkteknologi vid KTH, samt Stina Wirsén, författare och illustratör.

Läs mer här

12 november kl. 17.30 – 19.30
”Migrän – vår vanligaste folksjukdom”
Maria Lantz, specialist i Neurologi. Med Dr, biträdande överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset och Neurology Clinic.

Läs mer här

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>