Hem EFTER PLUGGET Det lyssnar svenskarna på när de pendlar till och från jobb eller skola

Det lyssnar svenskarna på när de pendlar till och från jobb eller skola

Publicerat av: Redaktionen

Användandet av hörlurar när vi reser till och från jobbet eller skolan i Sverige är stort.

Hela 64 procent av de som använder kollektivtrafik för att pendla säger att de regelbundet använder hörlurar för att lyssna på något under resan.

Vad är det då som folk lyssnar på? De flesta kanske tror att det är vanligast att använda sin telefon för att ringa men telefonsamtal hamnar på tredjeplats i vår lista.

Det lyssnar svenskarna på när de pendlar till och från jobb eller skola

Majoriteten, hela 53 procent svarar att de lyssnar på musik. På en andra plats hittar vi radio och podcasts, det här lyssnar 51 procent på. Sedan på tredjeplatsen finner vi som sagt telefonsamtal. Här har vi en lista på de sju populäraste sakerna att lyssna på för pendlande svenskar.

Hörlurstillverkaren Jabra har undersökt hur Svenskarna använder sina hörlurar. Tusen personer i åldrarna 18-65 år har fått frågan om vad de lyssnar på i sina hörlurar på väg till och från jobbet eller skolan. Här nedan följer en lista på vad svenskarna helst lyssnar på.

1. Musik (53 %)

2. Radio/Podcasts (51 %)

3. Telefonsamtal (20 %)

4. Ljudböcker (14 %)

5. Sociala medier (9 %)

6. YouTube (8 %)

7. Spel (5 %)

Många kanske tror att de flesta använder sin telefon för samtal i första hand, men i Jabras undersökning visade det sig att telefonsamtal endast hamnade på tredje plats. 20 procent av de svarande uppgav att de pratar i telefon när de pendlar till och från jobbet eller skolan.

Majoriteten på 53 procent svarade att musik är det vanligaste de lyssnar på i sina hörlurar. Om vi istället tittar på åldersgruppen 18-29 år så är det hela 81 procent som lyssnar på musik. Musiklyssnandet verkar dock avta med åldern, i gruppen 61-65 år är det endast 26 procent som säger sig lyssna på musik.

På andra plats med 51 procent kommer radio och podcasts som det lyssnas på i stor uträckning under pendlingen. På tredje plats med 20 procent kommer som tidigare nämnts telefonsamtalen. Även när det gäller telefonsamtal utmärker sig de yngre. I åldersgruppen 18-29 år uppger 25 procent att de gärna pratar i telefon. Med åldern minskar dock samtalen, i åldersgruppen 61-65 år är det endast 10 procent som pratar i telefon när de pendlar. I denna åldersgrupp är podcasts och radio vanligast (34 %).

På fjärde plats i vår lista kommer ljudböckerna. De är inte lika populärt som man kanske kan tro, 14 procent uppger att de lyssnar på böcker när de pendlar. Endast nio procent använder hörlurar när de scrollar på sociala medier då de pendlar. Det gör att sociala medier hamnar på femte plats. Av de tillfrågade är det åtta procent som tittar på YouTube med hörlurar på, när de pendlar. YouTube hamnar därför på sjätte plats. Det är vanligast bland 18-29 åringar att titta på videoklipp där 17 procent har svarat att de gör det när de pendlar. Bland de äldre finns knappt YouTube-tittande med som alternativ, i gruppen 61-65 år säger endast en procent samma sak.

På sjunde plats och längst ned på listan hittar vi spelen på telefonen. Endast fem procent av de tillfrågade har hörlurar på för att kunna höra ljudet från spelet.

Den främsta orsaken till att folk använder hörlurar är för att lyssna på något, detta uppger hela 64 procent. Av de tillfrågade uppger 30 procent att de vill skapa en egen bubbla och stänga ute resten av världen. Två procent svarar att de använder hörlurar för att kunna koncentrera sig.

­– Hörlurar förstärker mobiltelefonens roll som mediespelare, säger Therése Öhman marknadschef på Jabra i Sverige. Många vill skapa en egen bubbla och skärma av sig från omgivningen. Musiken och poddarna kan hjälpa till att förstärka denna bubbla. I samband med detta försvinner samtal och tidningsläsande som aktivitet när folk pendlar.

Undersökningen är genomförd av PFM Research på uppdrag av Jabra under juni månad 2019, 1000 personer, i åldern 18 till 65 år, runt om i Sverige deltog i undersökningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>