Järfälla Kommun, Telia, Samsung och CanopyLAB går nu samman i en ny satsning – ett digitalt pilotprojekt som syftar till att hitta nya, innovativa sätt att driva språkinlärning och lärprocessen för nyanlända, med syfte att möjliggöra för människor att snabbare ta sig in på arbetsmarknaden och i samhället.
Projektet genomförs på Sfinx, Sfi för ingenjörer och arkitekter*, i Järfälla Kommun och pågår under höstterminen 2018.
I mitten av september påbörjades det digitala pilotprojektet eSFI. Projektet är ett samarbete mellan Järfälla Kommun, Telia, Samsung och CanopyLAB. Först ut att delta i den digitaliserade kursen är cirka 20 elever och två lärare på Sfinx (Sfi för ingenjörer och arkitekter) i Järfälla Kommun. Förhoppningen är att de digitala och individanpassade verktygen ska effektivisera elevernas språkinlärning med syfte att underlätta för dem att ta sig in i arbetslivet.
– För att komma in på den svenska arbetsmarknaden och för att bli delaktig i det svenska samhället är språket nödvändigt. Våra deltagare, som är ingenjörer och arkitekter, kommer till Sverige med en gedigen och efterfrågad kompetens. Det är spännande och intressant för oss att vara med och utveckla nya sätt att studera svenska på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. De studerande är i skolan fyra-fem timmar per dag men behöver tillgång till intressanta uppgifter och ett smart och effektivt arbetssätt även under resten av dygnet, säger Thyra Brusewitz och Bodil Renlund, lärare på Sfinx.
Målen med piloten är att möjliggöra för eleverna att genomgå utbildningen på kortare tid och till en högre grad av måluppfyllelse än vad som sker idag.
För att mäta utvecklingen kommer projektet att fokusera på tre områden; Hur lång tid det tar för eleverna att genomgå kursen, hur många timmar eleverna lägger ned och hur många som blir godkända på kursen vid första försöket.
– Samverkan är nödvändigt för att driva förändring och därför har vi gått samman för att gemensamt bidra med vår respektive expertis. Digitala verktyg kan bidra till att utveckla lärandet, och som en ledande aktör inom teknisk innovation känns det både relevant och viktigt för oss att vara med och driva utvecklingen av språkinlärning – och utbildning generellt – framåt så att fler får chans att använda sin fulla potential, säger Elin Wallberg, ansvarig för Corporate Citizenship och Strategic Partnerships på Samsung i Norden.
– Telias ramverk för att skapa ett hållbart samhälle utgår ifrån FN:s globala mål för hållbar utveckling med syftet att säkerställa att vår affärsstrategi och processer som innovation bidrar till hållbarhetsmålen. Med hjälp av digitalisering och uppkoppling av såväl individer som saker så bidrar vi till samhällets utveckling och i synnerhet kring viktiga satsningsområden som skola, lärande och integration. Detta möjliggör att fler får tillgång till lärande och utbildning samt enklare åtkomst till relevant innehåll, säger Ivo Kukavica, Innovation Catalyst på Telia.
De samverkande parterna bistår med support och sina respektive spetskompetenser, som tillsammans möjliggör satsningen. Telia Company tillhandahåller nätverk och uppkoppling, Samsung med teknik såsom tablets, skärmar och konfigureringslösningen Knox Configure, och CanopyLAB med en digital lärplattform.
Lärarna på Sfinx står för innehållet på lärplattformen.
– Med vår digitala plattform får elever en möjlighet att samarbeta och stötta varandra när som helst. Det ger flexibilitet, som är en viktig faktor när det kommer till att hjälpa elever att lära sig språket snabbare. Genom den digitala plattformen kan studenterna lära sig på fler sätt – utöver det som diskuteras i klassrummet. Vi är väldigt entusiastiska över det här projektet och ser fram emot de resultat som vi kommer att få ifrån det, eftersom de kommer att hjälpa oss att skapa en ännu bättre upplevelse för elever och lärare, säger Sahra-Josephine Hjorth, medgrundare och VD på CanopyLAB.
*Sfinx står för Sfi för ingenjörer och riktar sig till nyanlända ingenjörer och arkitekter. Testgruppen för piloten läser under hösten svenska som andraspråk, grundläggande nivå och kommer att genomföra en digitaliserad version av temakurserna Transport och kommunikation och Vatten i naturen och samhället.