Uttalande av rektor Martin Hellström med anledning av Förintelsens minnesdag
Hem NYHETER Dagens uttalande av rektor Martin Hellström på grund av Förintelsens minnesdag

Dagens uttalande av rektor Martin Hellström på grund av Förintelsens minnesdag

Publicerat av: Redaktionen

Idag för 77 år sedan befriades koncentrationslägret Auschwitz.

Det sägs att bilder säger mer än 1000 ord.

Det gör den här bilden för många människor i världen. Den visar familjen Posners Chanukka-ljusstake som Rahel Posner, maka till Akiva Posner, den då sista rabbin i staden Kiel i Tyskland hade ställt i fönstret. Direkt mittemot vajar en hakkors-flagga på en husvägg. Familjen flydde i juni 1933 till Jerusalem och hade då ljusstaken med sig.

Uttalande av rektor Martin Hellström med anledning av Förintelsens minnesdag

Foto: Nava Gilo/Yad Vashem

Den ikoniska bilden togs 1931 och har blivit en symbol för att aldrig glömma. Chanukka-ljusstaken är utlånad till Yad Vashem, ett museum, forskningscentrum och minnesplats för Förintelsen och dess offer.

Familjen hämtar den varje år till sin lägenhet för att fira Chanukka-festen, ljusfesten. Där brinner de nio ljusen – åtta för varje dag av ljusfesten, en som ”tjänare” för att tända ljusen.

Idag är det den 27 januari, Förintelsens minnesdag. Idag minns vi särskild de ofattbara fasansfulla brott som har begåtts. Det finns anledning att minnas och att fortsätta markera och protestera mot alla former av antisemitistiska och rasistiska tendenser, tecken, uttalanden och även ageranden i vår tid. Vi måste ta avstånd från alla former av förvrängning och förfalskning av Förintelsen.

Akademin, doktorander, forskare, lärare, professorer, studenter har ett särskilt ansvar att stå upp för korrekta fakta, analys av samhället och ett etiskt och hederligt förhållningssätt. Högskolan Väst kommer alltid att ta det ansvaret. Frihet, demokrati och mångfald måste vara de grundpelare vi bygger vår nutid och framtid på. Vårt agerande måste vara ett sätt att hedra Förintelsens offer som vi aldrig får glömma.

Martin Hellström, rektor
Högskolan Väst

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>