Flerspråkiga filmer på modersmålsdagen

Att främja språklig mångfald – det är syftet med internationella modersmålsdagen, instiftad av Unesco 1999.

Flerspråkiga filmer på modersmålsdagen 1Dagen till ära, 21 februari, släpper ILT Inläsningstjänst smakprov på filmer i en ny, stor, långsiktig satsning: korta flerspråkiga filmer som hjälper elever förstå nyckelbegrepp.

ILT Inläsningstjänsts vision är att alla ska ha likvärdig möjlighet att ta till sig kunskap och information. Nu stärks och förnyas tjänsten som 243 kommuner använder idag. Studiestöd på modersmål blir del av det nya konceptet Begreppa, och filmerna ingår utan extra kostnad.

Begreppafilmerna för åk 7-9 – och fler

Filmsatsningen görs i både NO och SO, till att börja med i sju ämnen. Utgångspunkten är det centrala innehållet i kursplanen för åk 7-9. Filmerna passar även vetgiriga barn på mellanstadiet och gymnasieelever som behöver stärka sina grundkunskaper i t.ex. historia, kemi eller geografi.

Greppa ämnet på flera språk

Filmerna finns på svenska, engelska, arabiska, somaliska, dari och tigrinja. Eleven väljer själv om hen vill se undertexten på svenska och lyssna på tigrinja, eller tvärt om. Detta gör även filmerna till ett sätt att lära sig nyckelbegrepp – både på svenska och sitt eget språk.

Begreppaguider nytt namn för Studiestöd på modersmål

Studiestöd på modersmål från ILT Inläsningstjänst är spritt över hela Sverige, och hjälper elever med annat modersmål att förstå det svenska läromedlet. Nu byter tjänsten namn till Begreppaguider.

Begreppa är blended learning

Vårt flerspråkiga koncept rymmer både film och ljud. Dessutom kopplar vi tjänsten direkt till etablerade läromedel från flera förlag. Med Begreppa får eleverna både förförståelse och fördjupning. Nyheten är film, och hela konceptet är så mycket mer än film!

”Det känns roligt att kunna addera filmer i tjänsten till våra kunder, utan extra kostnad, och dessutom på modersmålsdagen. Det som lanseras i dag är ett smakprov på ett 20-tal filmer. Under de kommande veckorna och månaderna fylls utbudet på kontinuerligt. Målet är att ha 200 Begreppafilmer under 2019 och självklart arbetar vi vidare med Begreppaguider precis som vanligt”, säger Jakob Skogholm, vd på ILT Inläsningstjänst.