Friends lanserar Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177
Hem NYHETER Friends lanserar nu Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177

Friends lanserar nu Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177

Publicerat av: Redaktionen

Med kunskapsbanken vill Friends höja kunskapen om mobbning i Sverige.

Kunskapsbanken ska möjliggöra för vuxna och barn, att aktivt vara med och bidra till ett samhälle i linje med Friends vision; En värld där inget barn utsätts for mobbning.

Friends lanserar Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177

De flesta vill göra rätt, stå på den utsattes sida, men vet inte hur. Kunskapsbanken ska ge mod och verktyg att lämna sidolinjen och alltid agera för de barn som är utsatta.

På Friends får vi återkommande frågan från skolpersonal, ledare inom fritidssektorn, rektorer, vårdnadshavare samt barn och unga hur man kan gå till väga när en kränkning uppstår. Många vill agera men känner inte att de har kunskapen eller verktygen för att veta vad och hur de ska göra.

Samtidigt så visar även den senaste Friendsrapporten 2021 följande:
  • Mobbningen fortsätter öka: Var tionde elev i årskurs 3–6 har varit utsatta för mobbning det senaste året
  • Ca 50% av de som utsätts upplever att de inte har någon vuxen på skolan de vill prata med
  • 28 % åk 3–6 svarar att de känner sig ensamma i skolan
  • 33 % åk 3–6 svarar att de ofta eller alltid är oroliga för att bli illa behandlade i skolan
  • Etnicitet vanligaste orsaken till trakasserier

I en strävan att få flera att våga ta svåra samtal med barn, så är delar av Friends kunskapsbank även tillgänglig på arabiska. I kampen mot mobbning måste fler få verktyg för att främja ett tryggare samhälle för barn och unga. Därför väljer Friends att lansera Kunskapsbanken. Projektet syftar övergripande till att bidra till att bryta kurvan som visar att mobbning ökar i Sverige.

– Vi ska sänka tröskeln genom att höja kunskap om utsatthet för mobbning, kränkningar, trakasserier och diskriminering. Målet är att väcka alla medmänniskors civilkurage. Men kanske viktigast av allt: Vi vill vi ta bort alla trösklar, sprida fungerande verktyg, dela kunskap – så ingen ska stå still och undra: Vad skulle jag kunna göra? säger Friends generalsekreterare Maja Frankel.

Klicka här för att läsa mer om kunskapsbanken

Projektet är ett av de Drömprojekten som beviljas medel av Svenska Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt elva miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>