Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Hackathon – På liv och död med SOS Alarm

Hackathon – På liv och död med SOS Alarm

Publicerat av: Redaktionen

För första gången i SOS Alarms historia anordnas ett hackathon för studenter vid Sveriges största tekniska högskolor.

Hackathon sker under ledning av IT-chef Mattias Hindfelt och hålls under lite mer än ett dygn mellan den 25 och 26 november på Scandic Victoria Tower i Kista, Stockholm.

Hackathon – På liv och död med SOS Alarm

Mattias Hindfelt, IT-chef på SOS Alarms.

– Inför Hackathon har bland annat våra operatörer kommit in med förslag på lösningar som skulle underlätta deras arbete idag och idéer om hur det skulle kunna fungera i framtiden. Vi ser det också som en möjlighet att tidigt skapa intresse för SOS Alarm som potentiell arbetsgivare hos studenterna. Vi behöver ännu fler innovativa och kreativa kollegor som kan hjälpa oss realisera framtidens alarmeringstjänst, säger Mattias Hindfelt, IT-chef vid SOS Alarm.

Deltagarna kommer från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Vad är ett hackathon?

Hackathon är en lagtävling där studenter från våra fem tekniska högskolor är inbjudna och gör prototyper av nya tjänster för ett tryggare Sverige. De medverkande lagen leds av innovationscoacher från företaget Innovation 360 som säkerställer att varje lag spetsar och förtydligar sin idé till en färdig demo. Det är ett innovativt sätt att hitta framtidens kollegor som samtidigt hjälper oss realisera morgondagens alarmeringstjänst.

Förslag på utvecklingsområden som har kommit in inför Hackathon:

  • Många samtal är röriga och det kan vara svårt att uppfatta vad den inringande personen eller personerna säger. En funktion där man med artificiell intelligens tar ut nyckelord (”kniv”, ”slagmål”, ”blöder” etc) kan underlätta för operatören att strukturera upp händelsen och snabbt skicka rätt hjälp.
  • En app där man klart och tydligt kan se exakt var man är via karta och koordinater och en knapp att trycka på för att ringa 112. Inga krusiduller eller andra funktioner, bara möjlighet att ringa 112 och att se var man är.
  • Någonting som kan underlätta kommunikationen med de som ringer oss och som har nedsatt hörsel. Vi har sms för döva, men jag skulle vilja se något som gör det enklare för de (i de flesta fall äldre) som pga sin hörselnedsättning inte kan höra oss ordentligt och ibland inte alls, även när vi har höjt volymen och själva upplever det som alldeles för högt.

Hålltider lördag

10.00 Välkomsttal
10.30-11.00 Intro och processgenomgång
17.00 Halvvägsjury, lagen får feedback på sina framarbetade koncept
19.00- Lagen har 17 timmar att disponera sömn och det praktiska arbetet

Hålltider söndag

13.00 Lagen förbereder sina presentationer
14.30 Pitcharna startar inför juryn som leds av SOS Alarms VD Maria Khorsand
16.20- Omröstning och prisutdelning

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>