Barn och ungas hållbarhet stod i fokus när Högskolan Väst arrangerade sitt första seminarium under Almedalsveckan 2016.
– Det ska vara socialt hållbart att vara barn och ungdom, säger Emma Sorbring, professor i barn och ungdomsvetenskap vid Högskolan Väst.
Att barn och ungdomar ska ges lika möjligheter att må bra, utvecklas och ha hälsa kan tyckas vara självklart. Men verkligheten ser ofta annorlunda ut.
– Barn och ungas viktigaste stöd är alltid föräldrarna. Men det finns många barn som inte har föräldrar som klarar av sin roll som förälder, säger Christina Kiernan, verksamhetsspecialist på Polisen.
Ofta pratas det om ekologisk och ekonomisk hållbarhet, men under Högskolan Västs seminarium lyftes även social hållbarhet fram.
Viktigt att frågorna lyfts
Tanken med seminariet var att samtala kring hur man kan arbeta med frågor om exempelvis barn och ungas livsvillkor..
– Vi tyckte seminariet var bra. Det är viktigt att de här frågorna lyfts, säger åskådarna Marianne och Johanna från barnorganisationen Junis.
Under seminariet kom panelen in på olika spår som berör barn och unga.
Ett exempel som nämndes var faktumet att nästan alla fritidsverksamheter har stängt under sommaren.
– Man ska inte rusta ner samhället när det är sommarlov, utan samhället behöver moderniseras, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.
Unga kunde påverkat Storbritanniens öde
Brexit var också en samtalspunkt som kom på tal.
– Av de unga väljarna upp till 24 år var det bara 36 procent som gick och röstade. Det här tycker jag är ett väldigt intressant exempel när man pratar om de ungas deltagande i demokratin. Om man hade fått igång de unga väljarna i Brexit-omröstningen hade utgången kanske blivit annorlunda. Den unga gruppen är såpass viktig, säger Rebecka Prentell, ordförande i LSU.
Riksdagsledamot deltog
Förutom Christina Kiernan, Lena Holm och Rebecka Prentell deltog även kulturutskottets riksdagsledamot Peter Johnsson.
– Det grundläggande i allt detta är att vi har ett tryggt välfärdssamhälle.
Alla saker som skapar oro i samhället för vuxna smittar även av sig på barnen och då blir barnen oroliga, vilket gör att problemen blir mycket större. Så grunden är att vi ska stärka välfärdssamhället på alla dess delar. Skolan, sjukvården, våra sociala trygghetssystem med mera. Då får man resten på köpet sen, säger Peter Johnsson.