Hur ska jag tänka angående koldioxid inomhus?
Hem HÄLSA Hur ska vi tänka angående koldioxid inomhus?

Hur ska vi tänka angående koldioxid inomhus?

Publicerat av: Redaktionen

Koldioxid inomhus är ett omdiskuterat ämne.

Är höga halter farliga eller påverkar CO2 inte hälsan alls?

Vid en utredning av inomhusmiljön är det inte ovanligt att CO2-mätning ingår. Medan vissa menar att koldioxid är viktigt för god hälsa och välbefinnande menar andra att temperatur och fukt är de största faktorerna för ett bra inomhusklimat. Andra anser att partiklar har störst påverkan.

Enligt vissa har CO2 fått en för stor betydelse. Andra menar att det blir effekter på den kognitiva förmågan redan vid mycket låga halter koldioxid.

Gränser för koldioxid inomhus

Hursomhelst, utomhus ligger CO2-halten på runt 400 ppm och inomhus på mellan 600 och 800 ppm i väl ventilerade lokaler. Detta varierar dock över dagen och det är inte ovanligt att nivåerna stundtals ligger högre. 1000 ppm brukar man se som en nivå som indikerar att ventilationen inte fungerar tillfredsställande. Dessa nivåer bör dock inte ses som gränser för hälsopåverkan. Människans andningsfrekvens börjar bli påverkad först då koldioxidhalten överskrider 20 000 ppm. Med ökad halt ökar risken för huvudvärk och sedan för medvetslöshet. En koldioxidhalt över 100 000 ppm är dödlig.

Hur ska jag tänka angående koldioxid inomhus?Koldioxid kan dock vara en indikation på hur ventilationen fungerar. Det är inte ovanligt, speciellt inte i skolor, att lokalerna är gjorda för ett färre antal människor än vad som normalt vistas där. Ventilationen klarar då inte av att ventilera bort den förorenade luften. Koldioxidhalten är alltså inte ett direkt mått på luftkvaliteten, men däremot på hur mycket uteluft som tas in per person. Uteluft som ventileras genom en lokal med personer tar med sig både föroreningarna från människorna och koldioxiden ut ur lokalen.

Mät med CO2-logger

Du kan mäta koldioxid enkelt övertid med en koldioxidlogger. Det finns flera varianter, bland annat för manuell avläsning eller avläsning via molntjänst.

Tänk på att placera loggern i ett representativt antal rum med normalt antal personer. Placera loggern i andningshöjd, inte närmare än två meter från närmaste person. Gör mätningarna över tid för att du ska få en bild av lokalens olika belastningar, ett bra riktmärke är att mäta under en vecka.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>