Hem NYHETER Inicios innovativa kub för mänskliga rättigheter ställs ut i Kungsträdgården

Inicios innovativa kub för mänskliga rättigheter ställs ut i Kungsträdgården

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med skolor och kommuner runt om i Sverige har den ideella organisationen Inicio deltagit i Raoul Wallenberg Academys program “Kuben – Varje människa kan göra skillnad”.

Inicio har, liksom alla skolor, arbetat med en av de 30 artiklarna i FN:s stadga kring mänskliga rättigheter och gjort så med hjälp av en stor svart kub i stål.

Medan eleverna på skolor har tolkat rättigheten och inrett kuben med sina gestaltningar och budskap, har Inicio laborerat och försökt skapa en digital kub. Arbetet kommer att visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

Inicios innovativa kub för mänskliga rättigheter ställs ut i Kungsträdgården

Raoul Wallenberg Academys ”Kubprogrammet – Varje människa kan göra skillnad” består av stora svarta kuber i stål där varje kub representerar en av de 30 mänskliga rättigheterna. Kuberna fördelas på skolor i Sverige och utomlands för att lära elever mer om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. Inicio har fokuserat på på artikel 30: Rätten till mänskliga rättigheter.

Inicio är en organisation med rötterna i KTH och driver idag Kista Mentospace – ett labb där deltagare får experimentera med digital teknik och elektronik. Mycket av arbetet handlar om att hitta nya lösningar på dagens – eller framtidens – samhällsutmaningar.

–För mig handlar Inicio om att demokratisera kunskap och utveckling, och när jag i höstas frågade om de ville vara med i programmet svarade de ja direkt. Trots att detta inte är en skola i den traditionella bemärkelsen, och därigenom inte den mest naturliga platsen för utplacering av en kub, så känns det otroligt spännande att kunna öppna dörren för digital kunskap när det kommer till arbetet med Kuben och de mänskliga rättigheterna. Jag hoppas att detta bara är början på en spännande resa! säger Mattias Andersson, projektledare för Kuben på Raoul Wallenberg Academy.

UTSTÄLLNING I KUNGSTRÄDGÅRDEN

Den 29 augusti samlas alla kuber (totalt 34 stycken från runtom i Sverige) samt elever och lärare från hela Sverige i Kungsträdgården. Det blir en viktig mötesplats mellan skolor och allmänheten, samt ett ställningstagande för våra mänskliga rättigheter. Utställningen invigs den 29 augusti kl 10:00 på stora scenen. Det blir ett program där några av elevernas arbeten kring mänskliga rättigheter kommer att lyftas på scen, dansuppträdanden och tal av unga förebilder. Utställningen är öppen för allmänheten 30 och 31 augusti klockan 10-18.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>