Hem FORSKNING Innovationsländer bäst på engelska – Sverige på tredje plats

Innovationsländer bäst på engelska – Sverige på tredje plats

Publicerat av: Redaktionen

Sverige, som ifjol var rankat som världens bästa land på engelska, halkar i år ner till tredje plats.

Istället tar Nederländerna hem förstaplatsen, visar den årliga globala rapporten från språkföretaget EF som publiceras idag.

Nya jämförelser tyder på en stark koppling mellan goda engelskkunskaper, innovation och länders satsningar på forskning och utveckling. 

Språkföretaget EF släpper nu de årliga globala rapporterna EF EPI och EF EPI-c, som är världens mest omfattande språkindex och rankar vuxnas engelskkunskaper i världen hos yrkesverksamma (EPI-c) och allmänhet (EPI). Rapportresultaten har jämförts med publika siffror från bland annat Världsbanken på innovation och teknologisk utveckling.Jämförelserna visar en tydlig korrelation mellan goda engelskkunskaper hos den yrkesverksamma befolkningen och en hög innovationsgrad i landet. Länder med mycket goda engelskkunskaper hos anställda och företag har även lättare att göra affärer, har ett mer dynamiskt affärsklimat och mindre upplevd korruption, visar jämförelserna.

Innovationsländer bäst på engelska - Sverige på tredje plats– Oavsett vad man jobbar med så tjänar man på att vara bra på engelska. Årets rapport visar tydligare än någonsin att i ett affärsklimat där landsgränser och kulturell bakgrund suddas ut är engelska det starkaste verktyget för att ta till vara på innovation och kunskap, både i affärer och mänskliga resurser, säger Erik Lindberg, Sverigechef på EF Education First, Corporate Solutions.

Länder med mycket goda engelskkunskaper hos allmänheten tenderar att satsa mer på forskning och utveckling och ha mer högteknologisk export.

Befolkningen har även bättre lön och högre livskvalitet. En jämförelse mellan internettillgång hos befolkningen och kunskaper i engelska hos den vuxna allmänheten visar tydligt att ju bättre tillgång till internet – desto bättre engelskkunskaper.

Rapporten visar att norra Europa fortsätter att vara bäst i världen på engelska, där Sverige, Danmark, Norge, Finland och Nederländerna har legat i toppen de senaste 5 åren. Sverige halkar i år ner från förra årets förstaplats till en tredjeplats (70,81 EPI poäng). Nederländerna tar för första gången hem förstaplatsen (72,16 EPI poäng), Danmark hamnar i år på en andraplats (71,15 EPI poäng), Norge på en fjärdeplats (68,54 EPI poäng) och Finland på en femteplats (66,61 EPI poäng).

– Det är också intressant att notera att männen halkar efter i engelskkunskaperna, det har rapporten visat flera år i rad nu. Kvinnor är bättre på engelska i nästa alla länder i hela världen och i alla åldersgrupper, med undantaget på chefsnivåer, säger Erik Lindberg, Sverigechef på EF Education First, Corporate Solutions.

EF EPI-c ranking 2016

 1. Nederländerna  73,83
 2. Danmark  72,04
 3. Sverige  71,71
 4. Norge  71,27
 5. Finland  69,18
 6. Filippinerna  67,38
 7. Förenade Arabemiraten  66,10
 8. Portugal  65,37
 9. Polen  65,26
 10. Malaysia  64,43

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>