De tio skolor i Lund som är mest utsatta för skadegörelse kommer få kameraövervakning.
Det har kommunstyrelsen beslutat i dag.
Syftet med kameraövervakningen är att öka tryggheten på skolorna och minska skadegörelsen och kostnaderna.
På grund av de omfattande skolbränderna under sommaren 2020 beslutade Lunds kommun att ansöka om tillstånd för kameraövervakning för alla Lunds skolor och förskolor hos Integritetsskyddsmyndigheten. Alla ansökningar har beviljats och en kostnadsberäkning över vad kameraövervakningen har tagits fram. Kostnadsberäkningen utgår från en schablonmodell då förutsättningarna varierar från skola till skola. Förra året kostade skadegörelsen i hela Lunds kommun drygt 15 miljoner kronor och nästan hälften av den summan handlar om skadegörelse på skolor. På de 10 mest utsatta skolorna rapporterades fler än 400 incidenter under 2020.
– Ett fåtal som missköter sig ska inte få förstöra för alla skötsamma Lundabor. Kameror är ett viktigt verktyg för att öka trygghetskänslan och samtidigt kunna lagföra de som är skyldiga, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.
Kommunstyrelsen har nu beslutat att i ett första steg sätta upp kameror på de tio skolor i kommunen med högst skadegörelse. Genom att sätta upp kameror på dessa skolor skapas en tryggare miljö för skolornas barn, elever och personal och syftet är att kostnaderna för skadegörelse ska minska. Installation av kameraövervakning på 10 skolor innebär en investeringskostnad på cirka 10,8 miljoner kronor.
Kostnaden för kamerorna är högst det första året och eventuella ökade lokalkostnader som uppstår första året kommer belasta servicenämnden och föreslås finansieras genom kommunstyrelsens reserverade medel. Införande av kameraövervakning kommer alltså inte innebära några förändringar av förvaltningarnas internhyra under 2021. Förändringen kommer därmed inte heller påverka kommunens ersättning till fristående huvudmän eller ersättning från andra kommuner. Från 2022 kommer kostnader för kameraövervakning i likhet med övriga kostnader för lokaler vara en del av underlaget för beräkning av den totala internhyran.
Kommunstyrelsen beslutade också att ge kommunkontoret i uppdrag att när kamerorna är installerade på de tio mest utsatta skolorna ska förslag på fortsatt installation tas fram.
– Vi kommer noga följa utvecklingen gällande skadegörelsen på de skolor som får kameror för att kunna utvärdera effekten, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.
Skolorna som kommer att få kameror är:
- Östratornskolan
- Lerbäcksskolan
- Järnåkraskolan
- Fågelskolan
- Palettskolan
- Fäladsgården
- Nyvångskolan
- Klostergårdsskolan
- Uggleskolan
- Tunaskolan