Vad är egentligen artificiell intelligens och vad gör den för nytta
Hem TEKNIK Vad är egentligen artificiell intelligens och vad gör den för nytta

Vad är egentligen artificiell intelligens och vad gör den för nytta

Publicerat av: Redaktionen

Högskoleprofessor föreläser om artificiell intelligens

Vad är egentligen artificiell intelligens och vad gör den för nytta?

Ja, det är nog en och annan som ställt sig den frågan på sistone. En som vet är Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde. Vid vårens andra populärvetenskapliga café på det egna lärosätet ska hon förklara vad AI är och vilka enorma möjligheter som finns med artificiell intelligens.

Vad är egentligen artificiell intelligens och vad gör den för nytta

Vad är artificiell intelligens och vad har vi för nytta av AI? Professor Anna Syberfeldt, Högskolan i Skövde, vet och förklarar det vid sin öppna föreläsning den 23 mars.

Artificiell Intelligens, AI, används idag inom en rad olika områden. Många av oss nyttjar AI dagligen, oftast utan att tänka på det. AI är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors naturliga intelligens, såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, planera handlingar med mera. Maskinen är programmerad till att själv förstå olika situationer eller problem och sedan lösa dem.

– Jag kommer att berätta om de enorma möjligheter som finns med artificiell intelligens, särskilt inom robotik, och de stora framsteg som tekniken gjort de senaste åren. Jag lovar också att blicka in i framtiden och se vart utvecklingen är på väg, säger Anna Syberfeldt.

Anna Syberfeldt är professor i produktionsteknik och forskningsledare för forskargruppen Produktion och Automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde. Hennes forskning är inriktad på intelligent automation och robotik, med fokus på att lösa komplexa industriella problem.

– Skulle jag tippa så tror jag att vi inom en snar framtid får svårt att skilja på vad som är artificiell intelligens och verklig intelligens. Gränsen mellan människa och robotar suddas ut än mer.

Anna Syberfeldts grupp består av cirka 35 forskare som arbetar med virtuella tekniker och artificiell intelligens inom produktionsområdet. Gruppens forskning tillämpas i stor utsträckning i nära samarbete med industripartners, främst inom tillverkningsindustrin.

Media hälsas välkomna!

När: Onsdagen 23 mars 2022
Tid: kl. 18:30 – 20:30.
Plats: Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

Obs! Medierna har möjlighet att träffa Anna Syberfeldt från cirka kl. 17:30.
Önskas kontakt med Anna Syberfeldt inför föreläsningen, kontakta henne på 0500 – 44 85 77, eller anna.syberfeldt@his.se

Fri entré!

De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Kontaktpersoner:

Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, tfn 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se
Lars-Olof Kjellström, Skaraborgs senioruniversitet, tfn 0703 – 00 14 18, e-post: lok@lokk.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>