Läromedelsförfattarna välkomnar nytt examensmål om läromedel
Hem UTBILDNING Läromedelsförfattarna välkomnar ett nytt examensmål om läromedel

Läromedelsförfattarna välkomnar ett nytt examensmål om läromedel

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen inför ett nytt examensmål om läromedel i grund-, yrkes-, och ämneslärarutbildningarna, med syftet att säkerställa att studenterna förbereds för att i sitt yrke välja och använda läromedel.

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande idag.

– Idag tycker endast 18 % av Sveriges lärarstudenter att de får tillräcklig utbildning om läromedel. Läromedelsförfattarna och Sveriges lärarstudenter har efterfrågat en förändring, och nu har regeringen lyssnat. Vi är oerhört glada för den här nyheten, säger Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna.

Det nya examensmålet kommer lyda att studenten för examen ska visa förmåga att använda och värdera läroböcker, andra läromedel och andra lärverktyg. Förhoppningen är att examensmålet på sikt kan bidra till att stärka undervisningen och gynna elevers kunskapsutveckling.

Läromedelsförfattarna välkomnar nytt examensmål om läromedel

Lärarstudenter ska lära sig använda och värdera läromedel, genom ett nytt examensmål.

– 94 % av lärarstudenterna i Sverige tycker att läromedel är viktiga i deras kommande yrkesutövning, och med detta examensmål kommer de få de verktyg de behöver för att använda läromedel på rätt sätt. Vi vet även att 9 av 10 lärarstudenter vill välja läromedel till sin undervisning, antingen självständigt eller tillsammans med sina kollegor. Därför hoppas vi att regeringens nästa steg blir att garantera lärares inflytande över läromedelsinköp, genom en skrivning i läroplanerna, säger Per Kornhall.

Examensmålet börjar gälla den 1 juli 2024.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>