Designhögskolan vid Umeå universitet har återigen intagit topplaceringen på den prestigefyllda Red Dot Ranking.
Med en imponerande svit på åtta på tronen fortsätter Designhögskolans designutbildning att sätta sin prägel på den internationella designscenen.
Red Dot Design Ranking bedömer universitetens meriter baserat på de samlade designprojekt som producerats av studenterna under de senaste fem åren. I år visar Designhögskolans vinnande studentprojekt på ett brett utbud av olika koncept, från ett AI-drivet streamingkit till en menstruationsassistent.
– Att återigen säkra förstaplatsen är mer än något annat ett bevis på våra studenters anmärkningsvärda prestationer men också naturligtvis kvaliteten på deras utbildning, säger Demian Horst, prefekt för Designhögskolan. Vi är verkligen privilegierade att få ta hand om dessa talangfulla unga människor. Designhögskolans ambition är att fortsätta utveckla designers som är ansvarsfulla, ivriga och väl förberedda för att möta framtidens utmaningar. Deras kreativa röster och framåtblickande idéer tycks signalera att vi är på rätt väg.
Innovativt studentprojekt tacklar menshälsa
Ett av de vinnande projekten i år är Yuchen Lans Orbi, ett koncept som gör det möjligt för kvinnor att hantera menstruationscykler på individuell basis, vilket i förlängningen leder till bättre hälsa samtidigt som överanvändningen av menstruationsprodukter minskar. I genomsnitt upplever en kvinna cirka 450 menstruationscykler under sin livstid, vilket innebär att en tioårsperiod tillägnas denna naturliga biologiska process. Det finns idag en växande konsensus om att menstruationshälsa kräver större ett större fokus från samhället i stort.
– Menstruation är en väldigt personlig fråga. Varje kvinnas cykel, användning och behov är olika. Därför är ‘Orbi’ designad för att vara helt personlig. Genom att låta användaren registrera användningsmönster för de tre första cyklerna, utgår ‘Orbi’ från individuella data och sätter upp ett schema skräddarsytt för användare, säger Yuchen Lan.
Orbi är ett holistiskt system som integrerar en användarvänlig mobilapp med specialdesignade hygienbehållare. Huvudmålet är att utvärdera användarens menstruationsstatus, utnyttja vetenskapliga tillvägagångssätt för att beräkna ett personligt menstruationsschema och leverera påminnelser i rätt tid. Dessutom meddelar Orbi användaren när abnormiteter eller ovanliga blodnivåer upptäcks, vilket gör det lättare att kommunicera eventuella problem i god tid med sin gynekolog.
Bärbart streaming-kit kopplar samman skapare och tittare
Livestreaming är en global trend som vuxit explosionsartat de senaste åren. De Red Dot-vinnande studenterna Adrian Heymann och Tian Yuan fick under ett terminsprojekt på mastersprogrammet i avancerad produktdesign en idé för ett koncept som ska hjälpa till att överbrygga klyftan mellan streamare och tittare. Deras slutliga design, Airo, är ett bärbart, trådlöst streaming-kit, som ger kreatörer möjlighet att sända från praktiskt taget vilken plats som helst.
– Vi ville designa en lättanvänd produkt som kan passa såväl nybörjare som proffs. Slutmålet har varit att skapa djupare kopplingar mellan innehållsskapare och deras publik, säger Adrian Heymann.
Genom digital rörelsespårning gör Airo det möjligt för streamare att behålla sitt fokus på själva aktiviteten, samtidigt som den anslutna stream-appen ger tittarna möjlighet att välja och kontrollera olika filmvinklar och perspektiv. Flera ljud- och kameramoduler är integrerade i systemet, vilket gör att Airo enkelt kan växla mellan olika vyer och skapa kamerarörelser som traditionellt skulle kräva en mänsklig hand. Genom att använda smarta tekniker, till exempel maskininlärning som följer ögat, kan kontinuerlig ögonkontakt uppnås mellan streamers och publiken.
– Att vinna en Red Dot är inte bara ett starkt erkännande av själva designkonceptet, utan innebär också att den vår idé kan ses och delas globalt mellan duktiga designers för att förhoppningsvis få fram fler kreativa idéer och kanske i slutändan göra våra liv lite bättre, säger Adrian Heymann.