Hem EVENT Lars Lerin och SBAB prisades i Örebro

Lars Lerin och SBAB prisades i Örebro

Publicerat av: Redaktionen

Applåderna ville aldrig tystna när de regionala Visa vägen-vinnarna Lars Lerin och SBAB fick ta emot utmärkelserna som Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare.

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder och som insett att alla behövs.

Och med nominerade från hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Lars Lerin och SBAB prisades i Örebro

På bilden syns: Lars Lerin, Carl Jan Granqvist, Peter Anderberg (konferencier), Kristina Frid (SBAB), Klas Danielsson (SBAB), landshövding Maria Larsson.

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan.

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori.

Visa vägen-juryn består av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

Årets arbetsgivare i regionen ”Dalkarstad”, som innefattar Dalsland, Värmland, Örebro och Dalarna, är alltså SBAB och då framför allt deras kundtjänst som har sitt kontor i Karlstad.

Här låter man personer som tidigare hade svårt att få ett jobb på grund av en funktionsnedsättning städa, men framför allt ser SBAB till att alla är en del av ”gänget” som jobbar där.

– Jag är så djup imponerad över den enorma omtänksamhet som finns hos alla som jobbar på vårt kontor i Karlstad, det var verkligen något jag slogs av direkt när jag började, säger Klas Danielsson, vd för SBAB.

– Omtänksamheten skapar en kultur som sätter sig i väggarna, det smittar av sig, och jag tror det är det som gör SBAB till en så bra arbetsplats, fortsätter han.

Årets eldsjäl i regionen heter Lars Lerin, konstnären från Munkfors som bestämde sig för att han ville plocka fram konstnärliga talanger hos människor som kanske ingen förväntat sig något av tidigare. Serien Lerins Lärlingar fick ett enormt genomslag och blev en snackis i stugorna.

Lars Lerin gav helt enkelt alla svenskar en möjlighet att upptäcka dessa fantastiska människor och deras dolda talanger, och vi tog dem till våra hjärtan.

– Jag har ju inte gjort så mycket mer än varit med i de här programmen, men framför allt tycker jag att jag själv får ut så mycket av mötet med lärlingarna. De är så glada och positiva, säger Lars Lerin.

– Och så kan de sätta ord på mycket som handlar om själva livet och hur de förhåller sig till världen. Det är nästan så jag tycker att politikerna borde lyssna på dem och ta efter deras sätt uttrycka sig, fortsätter han.

Med på scenen fanns också krögaren Carl Jan Granqvist samt landshövding Maria Larsson, som delade ut varsit pris.

– Jag har själv dyslexi och vet hur viktigt det är att ha människor som kan stötta en, och hur viktigt det är att bli sedd och att vi ser människor runt oss, säger Carl Jan Granqvist.

– Priser sätter ljuset på det som människor gör som är bra. Och det här är ett av de finaste priser man kan få, för det handlar om alla människors lika värde, säger Maria Larsson innan hon överräcker priset som Årets arbetsgivare till SBAB.

Ståuppkomikern Olof Wretling fick tillfälle att återberätta en del av den monolog han kallar ”Diagnoserna i mittliv”.

– Om man skulle översätta dyslexi till västerbottniska så skulle det bli ”vafan har du skrivit? konstaterade Olof Wretling i sin monolog och publiken skrattade igenkännande.

Angelica Larsson från Örebro fick tillfälle att berätta om sin resa, från hemmasittande högstadielev med ångest och depressioner, till idag. Som 16-åring fick hon en autismspektrumdiagnos som gjorde att hon kunde söka in på ett gymnasium där alla hade liknande diagnoser.

Där, i en liten klass med sju elever, fick Angelica möjlighet att få tillbaka sitt självförtroende och träna på att hantera situationer med många människor. Eftersom hon har fotografiskt minne gick studierna galant och hon kom sedermera in på både juristlinjen och socionomlinjen på universitet.

Men livet fortsatte att sätta upp olika hinder för Angelica och idag jobbar hon på Samhall och samlar erfarenheter kring att vara ute i arbetslivet, för att kunna gå ut i praktik och avsluta sin socionomutbildning.

För underhållningen stod Kent Sidvall, som också har en stark livshistoria. Efter år av missbruk fick han möjlighet att börja sjunga och har nu släppt en skiva samt turnerar runt Sverige och trollbinder sin publik.

– Jazzmusiken var frälsningen för mig. Alla har möjligheter att hitta sin existens och det vill jag bevisa för så många som möjligt. Det är som ett kall. Jag hade gått vilse hela livet före det och glömt mina talanger, men de visade mig att jag kan sjunga, säger Kent Sidvall.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>