Linda Palm är en kreativ författare som skrivit en mängd barnböcker och läromedel.
Hon är utbildad förskollärare och håller också inspirerande föreläsningar.
Passionen för det lekfulla lärandet och värderingar om hur vi är och vad vi gör mot varandra går som en röd tråd genom hennes författarskap.
Lindas böcker finns i vår tjänst Polyglutt där ni har möjlighet att lyssna på många av dem på flera olika språk utöver svenska. Linda samarbetar med oss på ILT Inläsningstjänst genom att bidra med inspiration, kreativitet och innehåll till exempel nyhetsbrev och sociala medier.
Vad är din syn på digitala bilderböcker?
Tidigare (läs för många år sen) var jag nog mer tveksam till de digitala bilderböckerna, då fördelarna med upplevelsen att få bläddra i en fysisk bok är många. Idag anser jag, både som förälder och pedagog, att den digitala tekniken är ett nödvändigt komplement för att kunna utföra våra uppdrag på bästa sätt. De digitala böckerna erbjuder möjligheter som de fysiska böckerna inte alltid kan göra.
Vilka fördelar ser du med Polyglutt?
Den stora fördelen med Polyglutt är förstås möjligheten att på ett enkelt sätt kunna arbeta med barnböcker och modersmål, vilket bidrar till inkludering. Alla kan arbeta med Polyglutt och de olika språken oavsett utbildning, bakgrund eller modersmål.
Eftersom alla böcker i Polyglutt är inlästa på svenska kan barnen lyssna om och om igen. Polyglutt har många böcker inlästa på andra språk vilket gör att barn med andra modersmål kan lyssna på sagor som pedagogerna kanske inte hade kunnat läsa på modersmålet.
Det känns viktigt att böckerna inte bara blir översatta utan faktiskt inlästa av någon som talar just det modersmålet. Polyglutt blir ett pedagogiskt verktyg som kan hjälpa till att nå målen i förskolans läroplan.
Ytterligare en fördel med just Polyglutt är att det är noga utvalda bilderböcker av litteraturpedagog Agneta Edwards. Det innebär en trygghet för oss på förskolan i det stora bruset av litterärt utbud vi möter. Jag gillar också att Poly och Glutt gör det lilla extra för att inspirera förskolorna i form av utskick med temaböcker, pepparkaksformar, fröpåsar med mera. Det skapar ett värde i att barnen också lär känna karaktärerna Poly och Glutt.
Har du några tips på hur man kan arbeta med Polyglutt i förskolan?
- Låt barnen lyssna på många olika böcker, inlästa på sina modersmål, och samtidigt se den svenska texten. Det bidrar till igenkänning och stärker det enskilda barnets självkänsla.
- Låt barnen lyssna på andra språk än sitt modersmål. Det ger möjlighet att lära sig nya ord. Lyssna exempelvis på boken ”Fakta om lejon” och ge barnen i uppdrag att lista ut vad tiger heter på arabiska.
- Koppla upp din enhet till en projektor och lyssna på böckerna till storbild. Barnen får en gemensam läsupplevelse att sedan bygga vidare på. Följ upp med samtal och reflektera över det ni läst.
- Lär känna Poly och Glutt, två härliga karaktärer som barnen själva kan vara med och forma. Poly och Glutt dyker upp i olika sammanhang, exempelvis med egna temaböcker som skickas ut till förskolorna. De inspirerar också till kreativa projekt genom våra nyhetsbrev och sociala forum. Håll utkik – Poly och Glutt kanske till och med kommer på besök till just er förskola.
- Använd den handledning som finns i Polyglutt! Där får man många pedagogiska tips på hur man kan arbeta med läsmiljö, boksamtal och litteratur på förskolan.