Landets skolor inbjudna till fågelborden
Hem EFTER PLUGGET Landets skolor har fått inbjudan till fågelborden

Landets skolor har fått inbjudan till fågelborden

Publicerat av: Redaktionen

Samtliga landets grundskolor, fritidshem och förskolor har fått inbjudan.

Att delta i den landsomfattande fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten som BirdLife Sverige arrangerar i januari varje år.

Och deltagaranmälan från skolor låter inte vänta på sig.

– Det är andra gången som BirdLife Sverige arrangerar en skoltävling i samband med den populära fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten. Vi skickade nyss ut inbjudan och det tog inte många minuter innan första anmälan kom in, berättar Anette Barr naturpedagog och ansvarig för skoltävlingen på BirdLife Sverige.

Fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten är öppen för alla att vara med i, och evenemanget som nu står för dörren är den 17e upplagan. Med åren kan konstateras att det blivit lite av en fågelmatningens folkfest. Steget att göra en satsning för att få med de yngre i evenemanget är något som känns naturligt.

Landets skolor inbjudna till fågelborden

BirdLife Sverige har bjudit in landets skolor till en fågelräkningstävling.

– Om man lär känna det som finns ”inpå knuten”, och försöker artbestämma de fåglar som finns närmst så väcks intresset för att värna om dem. Barn är av naturen nyfikna och lär de sig mer om fler fåglar, så lägger man en bra grund för naturintresset, berättar naturpedagog Anette Barr.

Fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten pågår mellan den 27 januari – 30 januari. Tanken är att fredagen och måndagen möjliggör för skolor att vara med och räkna från sina fågelmatningar.

Det är bra att börja mata fåglarna redan nu, så att de med säkerhet hittar till matningen under sista helgen i januari. Fåglar tar hjälp av oss när vi matar dem under vintern. Det är ont om mat där ute, och vid fågelbordet hittar de den mat de behöver för att klara uppehället under kyliga och mörka vinternätter. När en fågel hittat ett läckert fågelbord är det något den gärna blir stammis vid under vintern.

– Själv tycker jag det är en av höjdpunkterna på året när vi hänger ut fågelmaten och kan se fåglarna på nära håll. En höjdpunkt är när stjärtmesarna trängs, små vita bollar med långa stjärtfjädrar, säger Kajsa Grebäck på BirdLife Sverige. Den glädjen och kunskaperna kring fåglar och fågelmatning vill vi dela med oss av, genom Vinterfåglar inpå knuten och naturuppdraget.se med mera. På vår hemsida finns bland annat fina bilder på fåglar som brukar dyka upp vid fågelborden.

Genom att skicka in bilder på matningen, en lista på fågelarter som setts samt en kort text om vad barnen lärt sig så deltar klassen i en tävling med fina priser, så som kikare och barnanpassade böcker om fåglar och natur.

– Vi hoppas uppmuntra till intresse för naturen och fåglarna, som barnen sedan kan bära med sig hela livet. Därför är det viktigt med skoltävlingar som den här, säger naturpedagog Anette Barr.

Nytt för årets skoltävling är att BirdLife Sverige har möjlighet att erbjuda naturpedagogiskt material genom projektet Naturlänken, som är finansierat av Svenskt friluftsliv. Där kan pedagogerna kostnadsfritt logga in och få inspiration om hur de kan arbeta på temat vinterfåglar med utgångspunkt i läroplanen.

– Vi hoppas att detta kan vara till glädje för lärarna och att många vill vara med, säger Anette Barr som är projektledare för Naturlänken.

Tävlingen och instruktioner har skickats ut till landets alla grundskolor. Allt om Vinterfåglar inpå knuten 2023 kan läsas på BirdLife Sveriges hemsida https://birdlife.se/fagelintresse/vinterfaglar-inpa-knuten/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>