Sundsvall först i Sverige med storskalig lansering av globalt nätverk – internet utan inloggning

Under lärarkonferensen Mittlärande den 23-24 februari på Södra berget kommer Sundsvalls kommun som först i landet att lansera det globala nätverket Eduroam i stor skala. 

dnhblqxub5mxx7geguqc
Sundsvall

– Eduroam ger elever och lärare tillgång till internet i kommunens alla skollokaler på ett smidigt sätt. Jag har träffat många elever och lärare som längtat efter denna typ av nät och nu blir det verklighet! säger Joel Tostar, IT-chef på Sundsvalls kommun.

Lanseringen sker i två steg. Steg 1 sker lokalt på Södra bergets konferenslokal idag den 23 februari kl. 9.00 och steg 2 den 24 februari under kvällen till alla kommunala skollokaler.

Eduroam är ett trådlöst nät där användarna loggas in automatiskt efter att ha identifierat sig en första gång. Nätverket finns på flera lärosäten i Sverige och utomlands, på tågstationer och snabbmatskedjor. Mellan december 2015 och januari 2016 kördes en testkörning av nätet. Nu blir det skarp läge då samtliga skollokaler inom Sundsvall kommunen kopplas upp på nätverket. Satsningen är en del av kommunens IT-strategi inom skolan.

Nätverket ger likvärdighet inom skolan
– Vi vet att ca 80 procent av våra elever har tillgång till en surfplatta och nästan alla har en smartphone. Det nya nätverket ger en likvärdighet då eleverna om de vill kan ta med sig egna enheter, ansluta dem till Wifi och använda dem som viktiga redskap i den pedagogiska verksamheten, säger Lennart Henriksson, IT-samordnare Sundsvalls kommun, Barn och utbildning.

Lennart understryker att nätverket inte kommer att ge helt fri surf utan det kommer att finnas en spårbarhet och säkerhet.

Vinnare av IT-priser under 2015
Under fjolåret kammade Sundsvalls kommun hem ett flertal IT-priser bland annat en delad andra plats som årets IT kommun samt vinnare av Guldtrappan, utmärkelsen för digital skolutveckling.

 

Post Comment