Hem NYHETER #minskolväg prisar ”klassens hjälte” med 10 000 kr.

#minskolväg prisar ”klassens hjälte” med 10 000 kr.

Publicerat av: Redaktionen

Att kartlägga riskfyllda trafiksituationer där barn och unga rör sig kan löna sig, på många sätt.

”Klassens hjälte” Edvin Heyman Tolestam i Kungsbacka har genom att dokumentera sin väg till skolan vunnit 10 000 kr i NTF:s tävling #minskolväg.

Barns förmåga att uppfatta hur snabbt fordon rör sig och hur fort de själva förflyttar sig är inte fullt utvecklad. De har svårt bedöma vad som kan vara farligt och det gör att många trafiksituationer, som till exempel att korsa en väg, blir riskabla. Därför erbjuder NTF verktyget #minskolväg som ett stöd till föräldrar, skolor och kommuner för att bedöma barnens skolväg.

För andra året i rad delar NTF ut pris till en elev som deltagit med kartläggning av sin skolväg.

#minskolväg prisar ”klassens hjälte” med 10 000 kr.

Med sin enkla och självklara motivering att fler cyklar och fler bilister borde vara ute i god tid och inte ha så bråttom var det Edvin Heyman Tolestam i klass 7C på Särö skola i Kungsbacka som utsågs till 2017 års vinnare av 10 000 kr i kategorin ”Klassens hjälte”.

-Vi har några ställen på vägen till skolan som kan kännas farliga, med småvägar utan övergångsställen. Det känns bra och viktigt att ha gjort den här kartläggningen och jag hoppas att fler kanske blir mer uppmärksamma på trafiken, säger Edvin Tolestam Heyman.

#minskolväg vänder sig i första hand till barn mellan 10 – 12 år eftersom det är då man kan börja ta sig till och från skolan på egen hand. Men kartläggningen kan vara minst lika viktig för barn ända ner i sjuårsåldern. Tävlingsperioden pågår under höstterminen och alla barn i Sverige som kartlägger sin skolväg är med och tävlar. Vinsten går till klassen. Kartläggningen genomförs med hjälp av mobiltelefon och GPS. Sträckor och passager markeras och bedöms utifrån trafiksäkerhetsnivå. Skolvägen får därefter en samlad bedömning i form av grön, gul eller röd.

-Vi vill bygga vidare på #minskolväg. Det finns en stor potential i projektet eftersom det bygger på att föräldrar och barn tillsammans kartlägger skolvägen och får omedelbar återkoppling. Många kommuner och regioner är intresserade av den data som kartläggningarna genererar för att skapa säkrare skolvägar, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Vad kan föräldrar och skola göra för en säkrare skolväg?

  • Dokumentera barnens skolväg med hjälp av #minskolväg. Du får direkt en bedömning av samtliga sträckor och punkter där barn och biltrafik samsas, så som till exempel korsningar och övergångställen.
  • Gå, eller cykla, tillsammans med ditt barn till skolan, men tänk på att det är först vid 10 – 12 års ålder som barn kan förväntas behärska trafiksituationer på egen hand.
  • Undersök med hjälp av #minskolväg om andra vägar än den som är kortast, är säkrare.
  • Organisera ”vandrande skolbussar”, där föräldrar turas om att promenera, eller cykla, med barnen.
  • Trafiksäkra skolan. Föreslå bilfria zoner närmast skolgården, med tydliga och säkra avlämningsplatser.
  • Diskutera säkerheten med föräldrar, kommunen och skolan för att hitta lösningarna som passar bäst i ert område.
  • Om du måste ta bilen, skjutsa halva vägen och gå resten. Det är bättre för barnet att gå någon del av sträckan än ingen alls, och det blir färre bilar runt skolan.
  • Om ditt barn åker buss till skolan, prata om att vara särskilt försiktigt vid av- och påstigning. Tänkt på att bussar är stora och att det ibland kan vara svårt för chauffören att se barn som springer runt bussen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>