Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Blekinge Tekniska Högskola maximerar prestanda med kompaktdator

Blekinge Tekniska Högskola maximerar prestanda med kompaktdator

Publicerat av: Redaktionen

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) är en teknisk högskola i Blekinge som erbjuder 30 utbildningsprogram till 6000 studenter, med fokus på tillämpad vetenskap och hållbarhet.

Två av utbildningarna – fysisk planering och maskinteknik – kräver toppmodern mjuk- och hårdvara som kan hantera de avancerade verktyg som används.

Blekinge Tekniska Högskola maximerar prestanda med kompaktdator

Tidigare har man använt olika typer av större stationära datorer, men eftersom det finns ont om utrymme i salarna så ville man uppgradera till en kompakt allt i ett-lösning – utmaningen låg i att hitta en tillräckligt kraftfull modell som kunde hantera de tunga program som körs. Lösningen fann man i Dells Precision 5720 AiO.

Högskolan behövde en ny stationär datorlösning som fungerade bättre för studenterna och lärarna, samt hade den prestanda och de möjligheter som krävdes för att hantera tyngre beräkningar, renderingar och visualiseringar.

På utbildningsprogrammet Fysisk Planering  hade man 40 stycken sju år gamla stationära tower-lådor med enklare grafikkort, medan Maskinteknik hade en yngre IT-miljö med konkurrenters produkter.

Studenter och lärare använder dagligen prestandakrävande program som Autodesk, AutoCAD och SketchUp för att studenterna ska lära sig bygga, planera och modellera i 3D.

Högskolan ville ha kraftfulla datorer som kunde hantera programmen bättre och som samtidigt hade en kompakt design för att spara plats i de relativt små klassrummen.

”Vi antog att vi skulle vara tvungna att hålla oss till samma leverantör som tidigare. Men de kunde inte erbjuda oss en lösning som uppfyllde alla våra behov och kunde hantera krävande videoåtergivning, vilket var viktigt för studenterna”, säger Jonas Bengtsson supporttekniker på BTH.

Men att hitta en kompakt dator, med hög prestanda – och tillräckligt hög kvalitet på skärmen – visade sig vara en utmaning.

”Dell var den enda leverantören som erbjöd den önskade skärmstorleken i en högpresterande produkt med en platsbesparande design. Det blev allt mer tydligt att det rätta valet för oss var att gå över till Dell.”, fortsätter Jonas Bengtsson.

Valet föll på Dells Precision 5720 AiO – en allt-i-ett-arbetsstation utrustad med de senaste processorerna i Intels Core och Xeon-serier som är tillräckligt kraftfulla för att hantera de tunga applikationer som körs under de tekniska utbildningarna. För att klara av de tyngre grafiska arbetslasterna föll valet på grafikkortet AMD Radeon Pro WW 7100.

”Dells AIO-enheter är perfekta för interaktiv undervisning och har skärmar med hög upplösning. De är också mycket kraftfulla och hanterar all programvara som undervisningen kräver utan problem”, säger Markus Wejletorp, som undervisar i båda utbildningarna.

BTH ville också gärna uppgradera sin säkerhetsnivå i och med den nya lösningen. Arbetsstationen Dell Precision AiO 5720 har klassledande kryptering och klientskydd – allt för att studenter och deras projekt inte utsätts för fara.

”Vi är mycket nöjda med våra Dell AiO-enheter. De är otroligt snabba och eftersom man slipper kablar ser de alltid snygga och prydliga ut. De har även fått oss att utvärdera resten av våra arbetsstationer på hela högskolan. Dell är numera vårt förstahandsval för alla framtida teknikbehov”, säger Jonas Bengtsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>