Mörbylångabarn med och bestämmer vilken barnrättshjälte som tilldelas miljoner barns pris
Hem EVENT Mörbylångabarn med och bestämmer nu vilken barnrättshjälte som tilldelas miljoner barns pris

Mörbylångabarn med och bestämmer nu vilken barnrättshjälte som tilldelas miljoner barns pris

Publicerat av: Redaktionen

Idag avslöjas vilka tre barnrättshjältar som kan få barnrättspriset World’s Children’s Prize (WCP).

Miljoner röstande barn utser mottagaren av priset, som ofta kallas ”Barnens Nobelpris” av medier jorden runt.

Tillsammans har de nominerade kämpat i nära 100 år för utsatta barns rättigheter.

Miljoner barn i Mörbylånga, Degerhamn och i världen får nu lära sig om barnrättshjältarnas insatser för utsatta barn.

De deltar sedan i barnens egen demokratiska världsomröstning, Global Vote, där de utser mottagaren av World’s Children’s Prize. (Se lista på anmälda skolor i Arvika och övriga Värmland längst ner). Kandidaterna är:

  • Mörbylångabarn med och bestämmer vilken barnrättshjälte som tilldelas miljoner barns prisMohammed Rezwan, Bangladesh
    För sin 25-åriga kamp för alla barns rätt, inte minst flickors, att gå i skolan, trots översvämningar och ökad fattigdom till följd av klimatförändringarna.
  • Cindy Blackstock, Kanada
    För sin 30-åriga kamp för urfolksbarns rätt till utbildning skola och hälsa, att få vara med sin familj och känna stolthet över sitt språk och sin kultur.
  • Thích Nu Minh Tú, Vietnam
    För sin nära 40-åriga kamp som buddhistnunna för föräldralösa barn och för barn som inte kan växa upp med sin familj.

Utbildas om barnets rättigheter
Sedan starten år 2000 har 46 miljoner barn deltagit i World’s Children’s Prize årliga skolprogram, som utbildar och stärker barn till förändrare (changemakers). Majoriteten av barnen finns i fattiga, sköra stater och får för första gången veta att de har rättigheter. I Sverige deltar 20 000 barn varje år. Barnen stärks till att stå upp för allas lika värde, barnets rättigheter och hållbar utveckling.

Hedras i Sverige
Alla barnrättshjältar hedras under den 20:e World’s Children’s Prize-ceremonin på Gripsholms slott i Mariefred den 4 oktober 2023. Drottning Silvia hjälper barn från tolv länder som leder ceremonin att dela ut priserna. Prissumman, 500 000 SEK, används i barnrättshjältarnas arbete och har sedan år 2000 bidragit till ett bättre liv för tiotusentals utsatta barn.

Globala beskyddare
Bland dem som ställt sig bakom World’s Children’s Prize som beskyddare finns Malala Yousafzai, Graça Machel, de framlidna Nelson Mandela och Desmond Tutu, Drottning Silvia, flera tidigare svenska stats- och barnministrar, samt Loreen och Kjell Bergqvist.

WCP-programmet får även stöd av 76 000 skolor (1845 i Sverige) i 120 länder, samt av utbildningsdepartement och 849 organisationer. Sedan år 2000 har över en halv miljon lärare utbildats i att undervisa om barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling.

World’s Children’s Prize Foundation (WCPF) stöds av bl.a. Svenska Postkodlotteriet, ForumCiv, Drottning Silvias stiftelse Care About the Children, Survé Philanthropies och Sparbanksstiftelsen Rekarne.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>