Är du tillräckligt normal för vården?
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Forskning: Är du tillräckligt normal för vården?

Forskning: Är du tillräckligt normal för vården?

Publicerat av: Redaktionen

Covid 19-pandemin tydliggjorde att förutsättningen för hälsa i Sverige inte är jämlik.

Högskolan Väst i Trollhättan storsatsar nu på jämlik och socialt hållbar vård med ett världsunikt lärandecenter där normkritisk pedagogik och normkreativa miljöer är en naturlig del av utbildningen.

– Våra studenter blir hälso- och sjukvårdspersonal som kommer att starta ett viktigt förändringsarbete ute i vården, säger Elisabeth Dahlborg, professor i arbetsintegrerat lärande som forskar inom bland annat jämlik vård.

I mötet med vården tydliggörs ojämlikheten. Forskning visar att patienter i dag löper större risk att dö av en behandlingsbar sjukdom om de exempelvis är lågutbildade eller har ursprung från ett annat land än Sverige.

– Mycket handlar om en omsorg som slår fel. Tidigare forskning visar till exempel att män oftare ordineras behandling och vård på sjukhus, medan kvinnor med samma åkomma i stället får recept och råd om egenvård då de förväntas kunna ta hand om sig själva i större utsträckning. Ojämlikheten beror inte på illvilja, utan på normer, kategoriseringar och förutfattade meningar, säger Susanna Höglund Arveklev, lektor och avdelningschef vid institutionen för hälsovetenskap.

Är du tillräckligt normal för vården?Den normkritiska satsningen vid Kliniskt lärandecentrum (KLC) har implementerats för att bemöta de strukturella problem som leder till en ojämlik vård i Sverige i dag. Stort fokus ligger på realistisk scenarioträning och simulering i vilken studenterna får lära sig att möta och behandla olika personer i verklighetstrogna miljöer.

Det arbetas också med dramapedagogik, där studenterna, utöver rollen som hälso- och sjukvårdspersonal, får utforska olika roller som såväl vårdpersonal som patient för att uppnå en större förståelse för andras perspektiv.

– Vårt arbete med normkritisk pedagogik har som syfte att skapa en mer jämlik och hållbar vård. Vi vill nu nå ut med vårt arbete för att belysa detta samhällsproblem och bidra till att skapa verklig skillnad. Vi hoppas att politiker, beslutsfattare inom vården och våra kollegor inom akademin lyfter frågan, säger Susanna Höglund Arveklev.

I framtagandet av kampanjen har högskolan arbetat tillsammans med den Göteborgsbaserade kommunikationsbyrån Hellbjörn Schedwin.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>