Hem POLITIK Närmare 700 personer förstärker elevhälsan och specialpedagogiken i skolan genom regeringens satsning

Närmare 700 personer förstärker elevhälsan och specialpedagogiken i skolan genom regeringens satsning

Publicerat av: Redaktionen

Regeringens statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsa och specialpedagogik fördelas nu över landet.

Totalt har Sveriges skolhuvudmän sökt bidrag för att anställa 667 personer i syfte att förbättra tillgången på elevhälsa och specialpedagogiska insatser i Sveriges skolor.

För att stärka elevhälsan och bland annat motverka och förebygga ungas psykiska ohälsa, som särskilt drabbar unga tjejer, hbtq-personer och unga med funktionsnedsättningar, har regeringen utvidgat det statliga stödet till personalförstärkningar inom elevhälsa och specialpedagogik.

Närmare 700 personer förstärker elevhälsan och specialpedagogiken i skolan genom regeringens satsning– Ska vi höja prestationerna i skolan, måste vi se dem som ska prestera. När så många unga mår dåligt påverkar det skolan. Elever behöver en tillgänglig elevhälsa och lärare behöver kuratorer och psykologer att arbeta tillsammans med för att kunna nå elever när det är annat än pedagogiken som sätter upp hinder för inlärning. Därför är det så viktigt att vi nu bygger ut elevhälsan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

När Sveriges kommuner nu sökt bidrag för höstterminen 2016 står det klart att Skolverket kommer att betala ut medel för att anställa totalt 667 personer över hela landet. Bidraget kommer att gå till att anställa skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, lärare med specialpedagogisk kompetens samt speciallärare. Totalt har huvudmännen beviljats bidrag till personalförstärkningar för närmare 100 miljoner kronor höstterminen 2016.

– Vi vet att många unga tjejer och hbtq-personer mår dåligt i Sverige. Sexism och homofobi ska inte ha någon plats vare sig i korridoren eller på nätet. Elevhälsan kan vara en motor i skolans trygghetsarbete, och med stärkt elevhälsa ökar också arbetet för trygga skolmiljöer för alla, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan och specialpedagogiska insatser för höstterminen 2016 betalas ut till skolhuvudmännen av Skolverket under november månad.

En ny ansökningsomgång som möjliggör ytterligare personalförstärkningar inom elevhälsan och specialpedagogik för huvudmän över hela landet kommer att ske i början av 2017. Ansökan görs till Skolverket.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>