Niondeklassarnas positiva resultatutveckling fortsätter
Hem POLITIK Niondeklassarnas positiva resultatutveckling fortsätter

Niondeklassarnas positiva resultatutveckling fortsätter

Publicerat av: Redaktionen

Det genomsnittliga meritvärdet för alla elever i årskurs 9 och andelen behöriga till gymnasiet fortsätter att öka i Malmös kommunala skolor.

Det långsiktiga arbetet med fokus på kunskapsutveckling börjar ge ett varaktigt resultat.

Den första analysen av resultaten för vårterminen 2021 visar att meritvärdena är de högsta hittills med en ökning från 224,1 poäng år 2020 till 229,7 poäng i år. Exklusive nyanlända och elever med okänd bakgrund har meritvärdet ökat från 234,5 till 236,2.

Även andelen behöriga till yrkesförberedande gymnasieprogram har ökat, från 77,7 procent vårterminen 2020 till 80,8 procent i år. Exklusive nyanlända och elever med okänd bakgrund är behörigheten 84,2 procent. De senaste årens positiva trend gällande skolresultaten fortsätter därmed.

Efter genomförd sommarskola, som precis som förra året har förstärkts, väntas resultaten öka ytterligare. I år har fler elever än någonsin i åk 8 och 9 visat intresse för att gå sommarskolan.

– Behörighet till gymnasiet är det absolut viktigaste steget mot arbetsmarknaden och ett självständigt liv. Det är en möjlighet som alla ungdomar borde få. Jag är därför glad att vi, trots pandemin, ser en så positiv utveckling över tid i Malmö. Varje kliv i rätt riktning för våra grundskoleelever är ett lyft för hela staden, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden.

– Det är inspirerande att se hur Malmös barn och unga år för år förbättrar sina skolresultat. Det har varit ett långsiktigt arbete som aldrig kunde ha genomförts utan den engagerade personal vi har i grundskolan. Vi har sedan vi började vår skolresa för 10 år sedan haft utgångspunkten att varje elev kan lyckas. Vi har haft ett långsiktigt perspektiv på Malmös skolor där proffsen får vara proffs och våra beslut grundar sig i forskning och beprövad erfarenhet. Så trots en tuff period med restriktioner och distansundervisning kan vi med glädje säga att Malmös skolresultat fortsätter utvecklas positivt, säger Sanna Axelsson (S), vice ordförande i grundskolenämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>