Start för danskurs för unga i Borås med psykisk ohälsa – samarbete mellan Regionteater Väst och Borås Kulturskola
Hem HÄLSA Start för danskurs för unga i Borås med psykisk ohälsa

Start för danskurs för unga i Borås med psykisk ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Den 12 september drar Regionteater Väst och Borås Kulturskola igång projektet Dansa utan krav Borås, en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga.

– Dans kan bidra till en bättre psykisk hälsa genom att fokus ligger på upplevelsen av den egna kroppen istället för att värdera den.

-Närvaro och fokus ger vila från negativa tankar och oro, säger Ulrika Liljedahl, scenkonstpedagog och en av initiativtagarna till projektet.

”Det bästa med dansen är att det är roligt och samtidigt en befrielse från allt jobbigt under veckan”. Citatet kommer från en deltagare i Regionteater Väst och Borås Kulturskolas gemensamma projekt Dansa utan krav, en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga tjejer i Borås med omnejd. Satsningen grundar sig i en studie gjord av Anna Duberg, fysioteapeut, doktor i hälsovetenskap och ansvarig för utbildningen av Dans för hälsa.

Start för danskurs för unga i Borås med psykisk ohälsa – samarbete mellan Regionteater Väst och Borås Kulturskola

Ulrika Liljedahl (Regionteater Väst) & Susanne Barman (Borås Kulturskola). Foto: Daniel Andersson

– Många ungdomar har återkommande besvär som oro, höga krav på sig själv, nedstämdhet, stress och ångest. Detta kan även visa sig som ont i huvudet, ont i magen, trötthet och sömnbesvär. Att få dansa kravlösdans visade sig i studien av Anna Duberg, öka ungdomarnas kroppskännedom, självkänsla och självförtroende. En viktig faktor för att stärka ungdomarna är betydelsen av att stimulera till att känna gemenskap och inkludering i gruppen, berättar Ulrika Liljedahl.

Dansa utan krav Borås vänder sig till tjejer 13-18 år och ansvariga för projektet är Ulrika Liljedahl, scenkonstpedagog på Regionteater Väst och Susanne Barman, danslärare på Borås Kulturskola. Kursen startar den 12 september och hålls en gång i veckan, totalt 12 tillfällen i höst, på Regionteater Väst i Borås.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>