Den 12 september drar Regionteater Väst och Borås Kulturskola igång projektet Dansa utan krav Borås, en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga.
– Dans kan bidra till en bättre psykisk hälsa genom att fokus ligger på upplevelsen av den egna kroppen istället för att värdera den.
-Närvaro och fokus ger vila från negativa tankar och oro, säger Ulrika Liljedahl, scenkonstpedagog och en av initiativtagarna till projektet.
”Det bästa med dansen är att det är roligt och samtidigt en befrielse från allt jobbigt under veckan”. Citatet kommer från en deltagare i Regionteater Väst och Borås Kulturskolas gemensamma projekt Dansa utan krav, en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga tjejer i Borås med omnejd. Satsningen grundar sig i en studie gjord av Anna Duberg, fysioteapeut, doktor i hälsovetenskap och ansvarig för utbildningen av Dans för hälsa.
– Många ungdomar har återkommande besvär som oro, höga krav på sig själv, nedstämdhet, stress och ångest. Detta kan även visa sig som ont i huvudet, ont i magen, trötthet och sömnbesvär. Att få dansa kravlösdans visade sig i studien av Anna Duberg, öka ungdomarnas kroppskännedom, självkänsla och självförtroende. En viktig faktor för att stärka ungdomarna är betydelsen av att stimulera till att känna gemenskap och inkludering i gruppen, berättar Ulrika Liljedahl.
Dansa utan krav Borås vänder sig till tjejer 13-18 år och ansvariga för projektet är Ulrika Liljedahl, scenkonstpedagog på Regionteater Väst och Susanne Barman, danslärare på Borås Kulturskola. Kursen startar den 12 september och hålls en gång i veckan, totalt 12 tillfällen i höst, på Regionteater Väst i Borås.