Hem NYHETER Skolelever tänder på småkryp i utomhuspedagogiskt projekt

Skolelever tänder på småkryp i utomhuspedagogiskt projekt

Publicerat av: Redaktionen

I veckan slog Stiftelsen Skånska Landskap upp dörrarna till det nya utomhuspedagogiska skolprojektet Inga små stjärnor får slockna på Fulltofta Naturcentrum.

Under mars månad får 900 elever i åk F-1 från skånska skolor en spännande heldag i naturen med småkrypsutställning, teater och eget skapande av ”småkrypsrike”.

Skolelever tänder på småkryp i utomhuspedagogiskt projekt

Läderbaggar, daggmaskar, bin. Varenda småkryp är en ”lysande” beståndsdel i naturen berättar naturvägledaren Anders Larsson, Stiftelsen Skånska Landskap, för elever från Ludvigsborgs friskola.

De livsnödvändiga, tindrande småkrypen är huvudpersonerna under dagen och tänder många ”ljus” och insikter hos eleverna. Utställning och teater bygger på ett samarbete mellan Stiftelsen Skånska Landskap och Teater Sagohuset.

-Oj, det var många, hojtar en förstaklassare på Ludvigsborgs friskola som kikar upp på släckta stjärnor på himlen i utställningen efter att hon tryckt på en daggmask i trä.

I samma stund som hon trycker på småkrypet upphör ljuset från flera stjärnor.

Så betydelsefull är daggmasken för naturen, förklarar naturvägledare Anders Larsson, Stiftelsen Skånska Landskap. Han berättar hur ”jordens bonde” ser till att det blir gångar i jorden när den bryter ned löv och växtrester. Klassen lyssnar intensivt.

Skolprojektet består av tre delar. Först får eleverna se teatern Pojken och stjärnan som utgår från Barbro Lindgrens berättelse.

Föreställningen inleds med ”två stjärnor som tänds på en himmel ovanför ett cirkustält” och sedan figurerar både hare, val och korpar i den fängslande historien. Efter teatern får eleverna uppleva utställningen Småkryp där naturvägledare berättar om olika livsviktiga kryp i den svenska naturen. Sedan är det dags för eleverna att ge sig ut i naturen för att skapa eget småkryp.

Skolprojektet Inga små stjärnor får slockna, som pågår 11-29 mars, är ännu ett fullbokat projekt av Stiftelsen Skånska Landskap. Under årens lopp har tiotusentals elever fått chansen att vara i naturen genom Stiftelsen Skånska Landskaps enormt uppskattade utomhuspedagogik.

Utställningen Småkryp kommer även att öppnas för allmänheten den 30 mars. Då kan alla stiga in i småkrypens värld, under jorden, vid stubben, på ängen och i skogen, ja alla som bor runt Fulltofta strövområde.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>