I helgen öppnade Vislab på Universeum i Göteborg, ett unikt interaktivt visualiseringslabb i teknikens och pedagogikens absoluta framkant.
Satsningen har möjliggjorts av 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
Vislab beskrivs som en helt ny upplevelse där forskningsdata möter visualiseringsteknik. Det har skapats i nära samarbete med Visualiseringscenter C i Norrköping. Universeum har stått för den pedagogiska expertisen medan Visualiseringscenter C har utvecklat visualiseringar och mjukvara.
Ökade kunskaper bidrar till bättre förutsättningar för en framtida hållbar värld. Ett övergripande syfte med Vislab är att berätta om och förklara vetenskap och forskning. En snabb utveckling av både hård- och mjukvara i kombination med växande mängder öppna forskningsdata gör det möjligt att föra ut vetenskapliga upptäckter på helt nya sätt. Konceptet bygger på professor Anders Ynnermans forskning om exploranation – en kombination av utforskande (explore) och förklarande (explain).
”Vi sitter på en fantastisk verktygslåda när det gäller att använda visuella representationer som verkligen kortsluter avståndet mellan data och människa. Man kan förstå saker med hjälp av bilder, som annars kan vara ganska krångliga. Denna konvergens av utforskande och förklarande vaisualiseringar innebär stora möjligheter att kommunicera vetenskap”, säger Anders Ynnerman.
2019 beslutade Stenastiftelsen att stötta skapandet av Vislab med 50 miljoner kronor.
”Stenastiftelsen värnar de ungas livsmöjligheter och vi ser att den här fantastiska tekniken och pedagogiken i hög grad kan bidra till att ge inspiration till utbildning, lärande och forskning. Universeum har ett väldigt viktigt uppdrag som de utför väl och som vi är glada att kunna stötta”, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande i Stenastiftelsen.
Interaktion med forskningsdata
Från och med premiären den 19 mars kan vuxna och unga besökare utforska och interagera med stora mängder forskningsdata som blir tillgängliga och begripliga genom visualiseringstekniken.
Den omvandlar data till bilder och grafik som gör det enklare att ta till sig information och förstå komplexa samband — samband som är viktiga i arbetet med att skapa hållbara lösningar på vår tids stora utmaningar.
Vislab har byggts upp runt fem teman: Hav och vatten, skog och land, samhället, människan samt rymden. Mitt i labbet finns en interaktiv jordglob som visualiserar och knyter samman forskningsdata från olika hållbarhetsperspektiv. Besökarna kan resa ut i hela den kända och vetenskapligt uppmätta rymden, uppleva havets biologiska mångfald eller lära om stadsutveckling och hållbara städer genom att utforska Göteborgs digitala tvillingstad.
Inspirerar lärande
Vislab ingår i Universeums uppdrag att stärka folkbildning och lärande inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Program för högstadie- och gymnasieklasser finns på plats och företag kommer att kunna använda labbet för intern kompetensutveckling.
Det nya labbet skiljer sig från och är ett komplement till Universeums övriga lärande upplevelser.
”Den stora vinsten uppstår när man kombinerar insikterna i Vislab med andra upplevelser på Universeum. Då kommer man verkligen kunna fördjupa sina kunskaper och se hur man kan bidra till en hållbar framtid”, säger Björn Edlund, utvecklingschef på Universeum.