Sparks Generation och Majblomman inleder samarbete för att hjälpa barn i fattigdom
Hem UNDERSÖKNING Sparks Generation och Majblomman ska samarbeta för att hjälpa barn i fattigdom

Sparks Generation och Majblomman ska samarbeta för att hjälpa barn i fattigdom

Publicerat av: Redaktionen

Sparks Generation inleder samarbete med Majblomman för att ytterligare stärka ungas rättigheter till en meningsfull fritid.

Undersökningar visar att ett av tio barn i Sverige lever i fattigdom och inte har råd med fritidsaktiviteter.

Tillsammans vill nu de båda organisationerna ändra på detta.

– Nu är det viktigare än någonsin att bidra till ungas psykiska och fysiska välbefinnande på ett inspirerande och konkret sätt. Att hjälpa unga in i en meningsfull fritid är just en sådan pusselbit. Tillsammans med Majblomman skall vi hjälpa varenda ungdom i detta land att hitta ett intresse som man tycker är kul och där man får utvecklas tillsammans med andra, oavsett socioekonomisk bakgrund, ålder eller om du är nybörjare eller inte, säger, Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation.

Sparks Generation och Majblomman inleder samarbete för att hjälpa barn i fattigdom

Åsa Henell & Alexandra Krook

Sparks Generation hjälper sedan starten unga i åldern 10–16 år att få en meningsfull fritid genom att inspirera via digitala och sociala medier och där lyfta fram sina partners gratis prova-på-tillfällen via sparkapp.se. Sparks Generation är en brygga mellan unga och kommunernas ungdomsverksamheter runt om i landet. Det handlar om alltifrån konst, musik, scouting, friluftsliv, teater, sport, programmering från olika aktörer, såsom exempelvis fritidsgårdar, bibliotek, kulturskolan samt föreningslivet.

Tillsammans vill Sparks Generation och Majblomman underlätta för unga att hitta sin grej, sin ”spark” och riva alla barriärer, så att fler unga kommer in i en positiv gemenskap där de kan ha kul, utvecklas och känna gemenskap.

– För oss på Majblomman känns ett partnerskap med Sparks Generation som ett naturligt komplement till vår verksamhet. Vi arbetar för samma sak och genom detta kan vi nå ut till ännu fler unga som behöver ekonomiskt stöd för en aktiv fritid. Hos oss kan barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till, ansöka till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan till exempel gälla ett par fotbollsskor, avgiften till fritidsaktivitet eller ett busskort, säger Åse Henell, generalsekreterare på Majblomman.

Efter att ha genomfört en lyckad pilot tillsammans med Upplands-Bro kommun växlar nu organisationen upp rejält och lanserar tjänsten sparksapp.se i hela 14 kommuner runt om i landet. Tillsammans med Majblomman görs också en kartläggning av det lokala utbudet för att undersöka utbudet för nybörjare, i åldrarna 10–16 år, i dessa kommuner.

Genom partnerskapet med Majblomman kommer nu möjligheten finnas att även söka stöd för fritidsaktiviteter för dem som är ekonomiskt utsatta. Sparks Generation kommer också informera och uppmana föreningar som går med i sparkapp.se att stötta unga i ansökningsprocessen.

Före pandemin så saknade över var tredje ungdom en regelbunden fritidsaktivitet. Många unga känner inte till vilket utbud som finns där just de bor, många tror sig inte heller vara välkomna som nybörjare efter 10 års ålder och en del har heller inte råd. Sparks Generation vill vara både inspiratör och dörröppnare till ett brett utbud av aktiviteter där unga kan känna sig både trygga, välkomna och ha kul tillsammans med andra jämnåriga.

Som ett led i samarbetet startar Sparks Generation en egen Majblomma-insamling på sociala medier öronmärkt för ungas fritidsaktiviteter.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>