Hem Pedagogsnack Nu tar rektorer och elever tag i Backa – skolans svar efter #metoo

Nu tar rektorer och elever tag i Backa – skolans svar efter #metoo

Publicerat av: Redaktionen

– Att arbeta med att förebygga sexuella trakasserier är en oerhört viktig fråga för mig och jag är mycket glad för att vi nu kan dra igång en skolturné, från norr till söder, där elever och rektorer börjar tala om de här sakerna tillsammans.

På måndagsmorgonen lanserade han tillsammans med Lina Hultqvist, Sveriges elevkårer kampanjen i ett inslag i Sveriges Television.

Nu tar rektorer och elever tag i Backa – skolans svar efter #metoo

Theres Sysimetsä, projektledare för Backa, och Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund förbereder höstens skolturné. Foto Lena Linnerborg.

Projektet heter ”Backa – en skola fri från sexuella kränkningar och trakasserier”.

Elever och skolledare, tillsammans med elevhälsan, möts för att diskutera hur man kan komma till rätta med trakasserier och kränkningar.

Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson är initiativtagare.

– Jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat förstå hur utbrett det har varit med sexuella trakasserier i svensk skola. Jag har varit skolledare i mer än 20 år, men hade ingen aning om omfattningen, säger Matz Nilsson.

Förra höstens vittnesmål, under #tystiklassen och #räckupphanden, blev ett hårt uppvaknande för skolan. Matz Nilsson tror att han delar sin förvåning att fenomenet var så utbrett med andra skolledare.

I våras tog han därför initiativet till en utbildningsinsats, som nu har fått regeringens stöd med 10 miljoner totalt till elevorganisationerna och skolledarna.

30 orter runt om i landet får besök och det första genomförs redan idag måndag i Uppsala.

Det handlar om att kartlägga hur det ser ut på de enskilda skolorna, vilket stöd och hjälp som finns att tillgå (det kommer att finnas en utvecklad hemsida med förslag på utbildningar, texter med mera).

Men det viktigaste är dialogen elever och skolledare emellan, menar Matz Nilsson.

– Hur ser det ut hos oss, hur kan vi skapa en skola med nolltolerans mot trakasserier och kränkningar, det är de viktigaste frågorna.

Nu hoppas han på ett stort deltagande.

– Det här är den största satsningen i spåret av #metoo, en fantastisk möjlighet för skolledningar att ta tag i frågan, säger Matz Nilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>