Hem NYHETER Ny bok rustar elever mot fake news

Ny bok rustar elever mot fake news

Publicerat av: Redaktionen

Den nya boken Digital kompetens och källkritik i praktiken är en metodhandbok med många exempel på hur elevernas medie- och informationskunnighet (MIK) kan stärkas.

Författarna har utgått från forskning och egna erfarenheter som lärare och journalister.

– Våra gemensamma erfarenheter och iakttagelser från skolan ledde till att vi började skriva boken vi själva saknade och insåg att många skolor behövde, en bok med ett helhetstänk kring digital kompetens och källkritik, säger Charlotta Granath, författare till boken.

Ny bok rustar elever mot fake news

Boken förklarar hur skolor kan utforma undervisningen för att stärka elevernas digitala kompetens och källkritiska förhållningssätt.

– Genom konkreta undervisningsexempel för förskoleklass, grundskolans samtliga årskurser samt gymnasiet, får den som jobbar med utbildning en uppsättning verktyg för att bygga och stärka den digitala kompetensen hos eleverna, säger Jenny Sköld, författare till boken.

Digital kompetens och källkritik i praktiken är uppdelad i tre delar: Bakgrund, teori och forskning, Praktik och Undervisningsexempel förskoleklass – gymnasium. I varje kapitel finns checklistor, tips på var man kan hitta mer material och andra värdefulla verktyg som stärker medie- och informationskunnigheten hos eleverna.

Boken riktar sig till lärare, skolbibliotekarier, rektorer, skolutvecklare, huvudmän och studenter – men även till politiker och andra som är intresserade av skolutveckling i denna kritiska, omvälvande och spännande tid.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>