Barn- och utbildningskontoret går upp i förstärkningsläge
Hem NYHETER Nu barn- och utbildningskontoret går upp i förstärkningsläge

Nu barn- och utbildningskontoret går upp i förstärkningsläge

Publicerat av: Redaktionen

På grund av den stora smittspridningen av covid-19 och att antalet medarbetare, barn och elever i karantän och med symptom ökar för varje dag, höjer barn- och utbildningskontoret beredskapen ytterligare.

Den stora smittspridningen av covid-19 gör just nu att många medarbetare, barn och elever med symptom ökar för varje dag, och många måste hålla sig i karantän.

Detta skapar stora problem för våra skolor och förskolor. Bemanningsläget inom stödjande funktioner som elevhälsa och måltider är också kritisk. Under veckan har kommunen fattat beslut om att helt eller delvis stänga flera skolor och klasser, samt att övergå till fjärr- och distansundervisning för vissa elevgrupper.

­– Den skenade smittspridningen som sker just nu har försatt vår verksamhet i ytterligare ett kritiskt läge. Formellt sett går därför barn- och utbildningskontoret från fredagen den 21 januari upp i förstärkningsläge, säger Jenny Nordström, förvaltningsdirektör för barn- och utbildningskontoret.

Som ett steg i det förstärkta läget vädjar nu kommunledningen också till vårdnadshavare med barn i förskola och fritids att se över barnens vistelsetider, och om det är möjligt hålla barnen hemma. Undantagna är barn till vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner.

– Vi har sedan pandemin startade för två år sedan dagligen följt utvecklingen och gjort allt vi kunnat för att säkra utbildning och omsorg till alla våra barn och elever. Det då införda stabsläget har sedan dess varit en del av vardagen, men nu räcker inte det, säger Jenny Nordström.

– Rent konkret betyder detta att vi inom krisledningen ser över omfördelning av resurser och omprioriteringar i det dagliga arbetet, samt att vi sänker ambitionsnivån i delar av vårt arbete för att endast utföra det mest nödvändiga. Det betyder också att risken för ytterligare beslut om stängningar ökar och kan komma med kort varsel om smittspridningen fortsätter att öka i kommunen, säger Jenny Nordström.

Barn- och utbildningskontoret går upp i förstärkningsläge

En annan effekt av den uppkomna situationen är att behovet av vikarier har ökat i våra verksamheter och därför är kommunen nu aktivt ute och söker tillfällig personal, bland annat via kommunens hemsida.

Vårdnadshavare till elever med skolskjuts uppmärksammas även på att eleverna kan komma att drabbas av försenade eller inställda skolskjutsturer på grund av hög frånvaro bland förare.

– Situationen är mycket allvarlig just nu, inte minst för att vi ska kunna ge våra barn den undervisning de har rätt till. Därför uppmanar jag alla kommuninvånare att ta sitt ansvar och gör det de kan för att våra skolor ska fortsätta att fungera, säger Anette Madsen, kommundirektör.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>