Nya klassrumsmaterial för fler elevgrupper
Hem NYHETER Nya klassrumsmaterial för fler elevgrupper

Nya klassrumsmaterial för fler elevgrupper

Publicerat av: Redaktionen

I en ny satsning för att nå elever på folkhögskola och annan vuxenutbildning, samt gymnasiet, har Forum för levande historia tagit fram en serie material för klassrummet.

Nya klassrumsmaterial för fler elevgrupper

Materialen handlar om Förintelsen, antisemitism, antiziganism och demokrati och flera av dem är kompletterade med filmer och faktatexter på arabiska, somaliska och engelska.

Satsningen innehåller även material om rasism, folkmord och mänskliga rättigheter.

– Vi vill nå fler skolformer och underlätta för elever med olika behov. Förintelsen var en unik händelse men väcker frågor som är relevanta i alla tider. Kunskap om de steg som ledde fram till folkmord kan hjälpa oss att förstå varför demokrati är viktigt för att värna de mänskliga rättigheterna, säger Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

Materialen passar till exempel där det finns behov av kortfattade texter, en tydlig struktur eller lättare svenska. De är utformade särskilt för kurser i historia och SO- ämnen, till exempel i folkhögskolan, annan vuxenutbildning eller i yrkes- och introduktionsprogram på gymnasiet.

Utbildningsinsatsen ingår i regeringens nationella kraftsamling för att öka kunskaperna i skolan och i samhället om Förintelsen, antisemitism, antiziganism och andra former av rasism. Satsningen genomförs som ett led i regeringens internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som hålls i oktober 2021.

– Intolerans, förtryck och våld, till exempel antisemistim, antiziganism och andra former av rasism, ska förebyggas och bemötas med kunskap och aktiva insatser. Undervisning om Förintelsen är en utgångspunkt för kunskap och reflektion om alla människors lika värde. Minnet av Förintelsen är en angelägenhet för oss alla och kunskaperna behöver hållas levande. Jag är glad att vi med denna satsning når nya grupper, inte minst vuxenstuderande, som hittills kanske inte har tagit del av Forum för levande historias resurser och arbete, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Materialen innehåller fakta, övningar och filmer. Flera finns på lättläst svenska och alla har en lärarhandledning. Till en del av materialen finns filmer och faktatexter på arabiska, somaliska och engelska.

Materialen är kostnadsfria och finns tillgängliga på Forum för levande historias webbplats. Där finns även information om kostnadsfria fortbildningar för lärare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>