Hem SKOLNIVÅ Pilotprojekt: Sex tusen mer i månaden för legitimerade lärare

Pilotprojekt: Sex tusen mer i månaden för legitimerade lärare

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad höjer lönen för legitimerade lärare på två Stockholmsskolor under resten av 2018 i ett pilotprojekt.

– Stockholms stad har stora behov av att rekrytera och behålla skickliga lärare, inte minst i skolor med stora utmaningar.

Pilotprojekt: Sex tusen mer i månaden för legitimerade lärare

Därför provar vi denna väg för att se om de utvalda skolorna lyckas rekrytera och behålla kvalificerade medarbete och därmed förbättra elevernas resultat, säger personalchef Astrid Gadman.

Stockholm växer som aldrig förr och det gör att behovet av legitimerade lärare är stort i stadens skolor. Därför pågår en rad insatser för att utveckla och behålla lärare samt för att attrahera och rekrytera nya lärare. Dessutom pågår insatser för att öka likvärdigheten och utjämna skillnaden mellan skolorna.

Utbildningsnämnden har beslutat om ett pilotprojekt som är tänkt att öka attraktiviteten på några skolor med stora rekryteringsutmaningar, men även att stimulera lärare att söka till dessa skolor. De utvalda skolorna är Hässelbygårdsskolan och Hagsätra-/Ormkärrsskolan där legitimerade lärare, specialpedagoger, förskollärare, utbildade fritidspedagoger och biträdande rektorer får ett lönetillägg på sex tusen kronor i månaden från första mars till 31 december 2018.

– Vi måste våga prova nya vägar för att säkra att våra elever får en undervisning med hög kvalitet. Genom detta kraftiga lönetillägg får vi en bild av hur pass viktig lönen är för att rekrytera och behålla kvalificerade lärare, säger Astrid Gadman.

Hässelbygårdsskolan och Hagsätra-/Ormkärrsskolan är utvalda för att de har visat vilja, intresse och kompetens att driva ett utvecklingsarbete för att fler elever ska lyckas nå bättre resultat.

Men också för att de i nuläget har få sökande till sina tjänster.

– Kvalificerade lärare är en förutsättning för att våra elever ska få en bra utbildning. Genom piloten vill vi locka de som är extra motiverade att utveckla undervisningen och sig själva som lärare, säger Astrid Gadman.

– Jag tror att befintlig personal som får ta del av detta i större utsträckning stannar kvar på skolan och att det kommer bli ett högre söktryck på de tjänster som vi kommer att annonsera under våren, säger Mattias Wahlström, rektor på Hagsätra-/Ormkärrsskolan.

En utvärdering genomförs efter årets slut för att se om skolorna har lyckats rekrytera och behålla kvalificerade medarbete.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>