Regelbundna narkotikasök med knarkhundar i Norrtäljes skolor
Hem KOMMUNER Regelbundna narkotikasök med utbildade hundar i Norrtäljes skolor

Regelbundna narkotikasök med utbildade hundar i Norrtäljes skolor

Publicerat av: Redaktionen

Norrtälje kommun ska ha drogfria skolor.

Därför kommer utbildade hundar att regelbundet söka efter narkotika på kommunala högstadie- och gymnasieskolor som en del av kommunens brottsförebyggande arbete.

– För att höja skolresultaten måste skolan vara en trygg och säker plats. Vi kan aldrig acceptera att skolan används som en plats där man förvarar eller säljer droger. Genom att genomföra regelbundna narkotikakontroller går vi från ord till handling för att säkerställa att skolan är en trygg och säker plats, säger Robert Beronius (L), ordförande barn- och skolnämnden.

Under våren 2023 har Norrtälje kommun genomfört en upphandling av narkotikasök med hund. En anledning är att det på vissa högstadieskolor har funnits misstanke om att det förekommit narkotiska preparat. Norrtälje har sedan tidigare haft narkotikasök med stöd av polisens narkotikahundar på kommunens gymnasieskola, men den nya upphandlingen ger möjlighet till fler sökningar och även sökningar i högstadieskolor.

Regelbundna narkotikasök med knarkhundar i Norrtäljes skolor– Vi hoppas att alla skolor får denna insats och vi vet att narkotikahundar har haft positiv effekt i kommuner där de används regelbundet. Såväl föräldrar som elever ska känna sig trygga med att vi gör allt för att skolorna ska vara fria från narkotika, säger Jacob Heitmann (SD), 1:e vice ordförande barn- och skolnämnden.

Narkotikasöken sker med privata utförare som upphandlats av kommunen. De får bara söka i förebyggande syfte i skolans lokaler, och inte efter tips eller på personer.

Därför kommer sökningarna ske efter skoltid när alla elever lämnat skolan. Om hundarna skulle hitta misstänkt narkotika under sökningen övergår den brottsförebyggande verksamheten i brottsutredande verksamhet hos Polisen. Målsättningen är att Rodengymnasiet och de större högstadieskolorna ska få besök av knarkhundarna ett par gånger per termin.

– Jag ser detta som viktigt då vi inte vill ha någon form av missbrukspreparat på våra skolor. Det är nödvändigt att skolan ska vara en plats där fokus ska ligga på utbildning och inte på något annat. Genomsökning med hund på högstadieskolor och gymnasium i Norrtälje kommun blir en viktig pusselbit i skolans förebyggande arbete, säger Johan Kant, grundskolechef.

Att öka tryggheten är ett prioriterat politiskt område. Narkotikahundarna är en del i det förebyggande och trygghetsskapande arbetet. Det är också en del i arbetet med att motverka ungdomars alkohol- och drogdebut.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>