Hem NYHETER Risken för grooming ökar i kriser – nu kan barn lära sig surfa tryggt i sommar

Risken för grooming ökar i kriser – nu kan barn lära sig surfa tryggt i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Snart är sommarlovet här med massa lek och skoj. Samtidigt lever vi mitt i en pandemi.

Risken för grooming ökar i kriser, när allt fler föräldrar känner sig stressade och barn kan uppleva en större oro.

För att sommarlovet ska bli tryggare online släpper Rädda Barnen ett quiz som lär barn att surfa tryggt i sommar.

Risken för grooming ökar i kriser – nu kan barn lära sig surfa tryggt i sommar

I år kommer sommarlovet se annorlunda ut för många barn med pausade planer och osäkerhet kring hur sommaren ska bli. Sommarlovet ska kännas tryggt och roligt och för det behöver barn ibland tips och råd. Dyk inte i okänt vatten, bada inte ensam, lek inte på stora vägar.

På samma sätt behöver barn vägledning kring sin tid på nätet. För att barn ska känna sig trygga online släpper Rädda Barnen ett quiz där barn kan lära sig mer om vad som är okej och inte är okej på nätet.

– Vi vet att grooming ökar under kriser och det finns en stor risk att barn drabbas under pandemin. Därför väljer vi nu att vända oss direkt till barn med tips och råd om hur man kan bli mer nättrygg när man har kul online, säger Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Rädda Barnen vänder sig ofta till föräldrar och skolpersonal med olika guider och material som kan hjälpa barn. Samtidigt saknar många barn föräldrar som kan hjälpa dem bli nättrygga samtidigt som kontakten med skolpersonal minskar under sommaren. Därför finns nu material riktat direkt till barn, så kan de själva lära sig lite mer om när ett beteende är oacceptabelt eller olagligt på nätet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>