Säters kommun går vidare med att bygga ny förskola – men på nygammal plats
Hem NYHETER Säters kommun går vidare med att bygga ny förskola

Säters kommun går vidare med att bygga ny förskola

Publicerat av: Redaktionen

Säters kommun har behov av en ny förskola. Lokaliseringsutredning som gjordes låg till grund för kommunfullmäktiges beslut om att i första hand placera förskolan på Skönviksområdet.

Kommunfullmäktige har också beslutat om en budget för projektet.

Arbetet med förskolan har gått vidare utifrån kommunfullmäktiges beslut, i samverkan med fastighetsbolaget SBB, som äger och förvaltar stora delar fastighetsbeståndet på Skönviksområdet. Syftet med samarbetet med SBB har inte bara varit att bygga en förskola, utan att utveckla hela området – med nya bostadsbyggnationer i samband med förskolebyggnationen.

Säters kommun går vidare med att bygga ny förskola – men på nygammal platsNu har förutsättningarna förändrats.

Kostnaden för att bygga förskolan beräknas överstiga fullmäktiges beslutade budgetram, och det går inte i nuläget att säkerställa bostadsbyggnationen.

Samarbetet med SBB gällande utvecklingen av Skönviksområdet fortsätter, med målsättningar att det bland annat ska byggas bostäder på Skönvik.

Avtal sägs upp

Det avtal som funnits mellan kommunen och SBB planeras därför att sägas upp – i samförstånd. Det är rekommendationen från projektets styrgrupp till kommunstyrelsen.

Situationen innebär att lokaliseringsutredningens alternativa förslag till plats för förskolan blivit aktuellt. Beslutar kommunstyrelsen enligt förslaget går arbetet vidare med projekteringen, men på annan plats.

Styrgruppen har en bred politisk representation, med Mats Nilsson som ordförande.

-Vi är överens i styrgruppen om att det här är den vägen som är mest framkomlig just nu, säger Mats Nilsson.

-Samarbetet med SBB har varit bra och är fortsatt viktigt för Säters utveckling.

Planerad förskola i Siggebo

Säters kommun har påbörjat processen för att kunna bygga den nya förskolan i nära anslutning till var nuvarande förskolan Trollskogen ligger, i området Siggebo.

Själva förskolan kommer vara samma byggnad som varit planerad sedan tidigare, men ligga i Siggebo.

Inflytt till ny förskola planeras under slutet av 2026, under förutsättning att arbetet fortskrider enligt plan.

Mer information om kommer när projektet kommit längre.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>